Ivana Stanković

Gde je danas Ivana Stanković, muza Đorđa Armanija i nekad najzvučnije srpsko ime u svetu visoke mode

Autor:

06.09.2024 13:30

Foto: Stefan Tomašević/ATA Images

Foto: Stefan Tomašević/ATA Images

Manekenka Ivana Stanković bila je muza najvećih kreatora



Manekenka Ivana Staković u svet mode i manekenstva zakoračila je tako što se prijavila na konkurs zagrebačkog magazina „Svijet”, koji je organizovao izbor za „Fordovo lice”. Upravo zahvaljujući ovom takmičenju, potpisala je ugovor s renomiranom modnom agencijom „Ford” iz Njujorka.

Karijeru je gradila posvećeno, o čemu jasno govori i činjenica da je zbog posla bila primorana da treći i četvrti razdred srednje škole pohađa vanredno. Znala je da radi ispravnu stvar sledeći svoje srce, tako da se dodatno potrudila oko školovanja.

 

 

Prelomni trenutak u njenoj karijeri dogodio se kada se pojavila na naslovnici španskog izdanja časopisa „Vogue”, čime je postala prva srpska manekenka koja je postigla ovakav uspeh.

Radila je sa najvećim imenima svetske mode, uključujući Donu Karan, Donatelu Versaće, Roberta Kavalija, kao i za kuće „Gucci”, „Armani”, „Dolce & Gabbana”. Bila je muza Đorđa Armanija, koji je čak uspeo da je nagovori da se ošiša na kratko, uprkos njenoj želji da zadrži dugu kosu.

Svoje iskustvo sa Armanijem manekenka je opisala kao „posebno”, rekavši da je on „gospodin i pravi predstavnik stila".

Pročitajte Supermodel Hajdi Klum - Nerealno seksi

Ivana je imala priliku da radi i sa drugim velikim dizajnerima, uključujući Kalvina Klajna, iako priznaje da je bio prilično zahtevan. Ipak, kada je saznala koliko će biti plaćena za probanje i šivenje modela, i da će s njom raditi Kejt Mos, brzo se predomislila.

Na modnim pistama šetala je uz svetske supermodele kao što su Naomi Kembel, Sindi Kraford, Linda Evanđelista, Klaudija Šifer... Njena nezaboravna kampanja za Kavalijeve naočare sa Brusom Vilisom ostala je upamćena kao jedan od najpoznatijih trenutaka njene karijere.

 

 

Iako je dostigla vrhunac u svetu mode, kasnije se vratila u Beograd. Da njen život nije bio baš bajkovit, kako se na prvu može učiniti, podseća i to što je doživela dve porodične tragedije, gubitak oca i sestre.

Uspela je da prevaziđe veliki bol zbog njihovog odlaska i vrati osmeh na lice.

Tokom godina objavila je nekoliko knjiga u kojima je opisala svoj život i karijeru u modnoj industriji. Iako sada uživa u „penzionerskim“ danima, ispunjenim ljubavlju i srećom, Ivana i dalje prima ponude iz inostranstva, čime održava svoju prisutnost u svetu mode.

Pročitajte Bile smo samo bebe... Sindi Kraford se oprostila od prijateljice, poruka slama srca (foto)

Srpska javnost je 2006. godine bila zatečena saznanjem da je slavna manekenka Ivana Stanković u vezi sa Vukom Kostićem. Njihova ljubav je bila glavna tema svih domaćih medija.

Podsećamo, 2017. godine verila se za Dejana Božovića. Uprkos čvrstoj odluci da privatni život čuva dalje od očiju javnosti, u medijima su se povremeno pojavljivale zajedničke fotografije ovog para.

Komentari. (0)

Loading