Olga Odanović, Anastasia Mandić i Sena Đorović: Žene znaju kako

Autor:

25.11.2016 18:46

Foto:

Foto:



Dok su se družile i ćaskale o temama koje ih zanimaju, glumice su došle na ideju da napišu scenario za pozorišnu predstavu ‘Priča se po gradu’, koja je zbog autentičnosti brzo postala hit

Kad glumice i odlične prijateljice odluče da osmisle pozorišni projekat kako bi zajedno glumile i pri tome se dobro zabavile, onda je publika na dobitku. Olga Odanović (58), Anastasia Anja Mandić (43) i Sena Đorović (38) su tekst za predstavu “Priča se po gradu” pisale u saradnji sa dramaturgom Stašom Koprivicom, koja je komad i režirala. Na sceni im se pridružila i Dubravka Mijatović.

- Retke su predstave u kojima se vidi koliko se radujemo što igramo zajedno. “Priča se po gradu” je baš takva, pravile smo je za našu dušu - priznaje Olga i nastavlja: - Radim posao koji volim i hoću da mi bude udobno, a sa Anjom sam se dugo dogovarala da nešto radimo. Glumimo zajedno u nekim komadima u našem matičnom Narodnom pozorištu, ali smo poželele da imamo i svoj. U to smo uključile i Senu, koja lepo piše, pa smo inicirale jednu divnu žensku priču. Mnogo je lepo kad nekog dugo znate, i lepo je kad sarađujete sa osobama koje volite i cenite, a uz to su to darovite koleginice. Zapravo, jedino tako danas mogu da funkcionišem, da radim s ljudima s kojima sam na istoj talasnoj dužini.

Anastasia Anja Mandić igra Olginu kćerku.

- Divno je što smo sve tri učestvovale u pisanju teksta. Trudile smo se da pronađemo teme koje nas sve zanimaju kao žene: kako se izboriti s prvim znacima starenja, prijateljskim izdajama, neslaganjima - objašnjava ona i dodaje: - Tragale smo za odgovorima na pitanje kako se prevazilaze problemi kad se ljudi posvađaju, kako pronalaze motiv da idu dalje, da oproste ili zaborave? Sedele smo i pričale, bilo nam je veoma veselo na probama, osetile smo radost igre. “Priča se po gradu” deluje kao sitkom, ali zapravo se bavi ozbiljnim temama na vedar i zabavan način, jer, pored ostalog, govori i o promeni stavova. S godinama dolazi do toga da prihvataš sebe onakvog kakav jesi. Mlade godine i jesu za lutanje i traganje, da otkriješ šta si, ali ponekad nisi onakav kakvim su roditelji, sredina ili neko blizak očekivali. Ipak, najvažnije je da je tebi udobno u tvojoj koži. U tom smislu smo i napravile priču o ženskoj ambiciji koja podrazumeva težnju da se bude požrtvovana majka, profesionalno ostvarena žena, dobar kolega, prijatelj. Mi žene sve to sebi nametnemo, a teško je biti uspešan na svim poljima. I kad naiđemo na nešto što ne radimo briljantno, iznenadimo se i počnemo da osećamo krivicu, pa sebi postanemo najveći neprijatelj. Radeći ovaj komad shvatila sam koliko je neki put udobno biti ja.

Na Anastasijinu inicijativu u projekat je uključena i Dubravka Mijatović, s kojom se i privatno druži godinama.

LEKOVITI SMEH Anja smatra da svi muško-ženski nesporazumi proističu iz očekivanja, te da uvek treba reći šta želiš, da bi to moglo i da se ostvari.

- Niko nema moć da nekome drugome uđe u glavu, a mi uvek tako nešto očekujemo, sve u stilu “ajde prepoznaj šta mislim”. To je osnovni uzrok nesporazuma. Divno je što kroz ovu priču vidimo koliko razum i prijateljstvo mogu da prevagnu u raznim okolnostima, ali ona ima i jednu vedru poruku - da sve što se dešava mora da ima svoje zašto i da se iz svega može izvući i nešto dobro. Publika uvek reaguje odlično, veoma dobro shvata šta hoćemo da kažemo. Neverovatno je koliko se gledaoci smeju na odnos majke i kćerke, jer prepoznaju situacije, posebno rečenicu koju Olga kao moja majka izgovara u jednom trenutku: “Ja sam se za tebe žrtvovala”.

Sena je ubeđena da retko ko danas ima vremena za sebe, porodicu, za zadovoljavanje elementarnih potreba.

- Sve te nekad normalne stvari, poput čitanja knjiga, šetnje šumom ili vožnje bicikla pored reke, postale su luksuz. Utoliko je važnije raditi s ljudima do kojih vam je stalo, pa nam je svima ova predstava bitna. Krenule smo sa mnogo želja i ambicija, ali bez ideje kako da to produkcijski izvedemo. Na našu veliku sreću, Gane Pecikoza nas je podržao i mnogo nam pomogao. Ponekad se dogodi da na scenu izađemo bolesne ili umorne, pa neka od nas vuče malo više, ali adrenalin je uvek prisutan. Rad nas neprestano inspiriše.

Glumice kažu da komad nije namenjen samo ženama i da je važno da ga pogledaju i muškarci, jer će saznati odgovore na pitanja za koja možda nisu ni slutili da muče žene.

- Otkrivamo zbog čega su sve žene nezadovoljne, šta ih sve tišti u životu, i šta bi trebalo da urade da bi postale zadovoljne - zaključuje Anja.

Komentari. (0)

Loading