Preminula čuvena glumica: Ana Karina ostaće upamćena kao ikona francuskog novog talasa

Autor:

17.12.2019 14:09

Foto:

Foto:



Ana Karina, francuska glumica danskog porekla, preminula je 14. decembra u Parizu u 79. godini. Ikona francuskog novog talasa i muza reditelja Žan-Lika Godara, sa kojim je bila četiri godine u braku i snimila sedam fimova, ostaće upamćena po ulogama u "Žena je žena", "Neobična banda", "Ludi Pjero", "Alfavil". Poslednje godine života provela je boreći se sa teškom bolešću, a njen agent Loren Balandras rekao je za medije da je uz nju sve vreme bio njen suprug, američki reditelj Denis Beri.

 

 

Vest o smrti velike glumice pogodila je i predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji je izrazio saučešće svima koji su joj bili bliski. "Francuzi će dugo pamtiti to lice koje je sijajući sa ekrana zagrevalo naša srca i glas koji nas je terao da čujemo muziku njene duše, sa svim njenim ritmovima i melodijama, vibratom i pukotinama", navedeno je u saopštenju iz predsedništva. "Njen izgled je bio i uvek će biti izgled francuskog novog talasa", napisao je na tviteru francuski ministar kulture Frenk Rester, rekavši da je Aninim odlaskom filmski svet izgubio jednu od svojih legendi.

 

 

Život glumice rođene 1940. godine u Kopenhagenu kao Hana Karin Blaruke Bajer, da bi kasnije na nagovor Koko Šanel uzela interesantnije ime, nije bio lagodan. Bežeći od siromaštva i nasilja u porodici odlazi u Pariz sa sedamnaest godina, gde počinje da radi kao model. Godar ju je opazio u reklami za sapun i ponudio ulogu u svom prvom filmu "Do poslednjeg daha", koju ona odbija jer ne želi da se skine. Drugu ponudu, da zaigra u ostvarenju "Mali vojnik", prihvata i tad kreće njihova saradanja, ali i ljubavna priča koja na papiru nije trajala više od četiri godine. Njihov zajednički život bio je, prema Aninim rečima, ispunjen čekanjima, svađama, prevarama i gubitkom bebe. Nakon Godara, glumica je imala još dva braka, ali od prvog muža nije uspela da se oporavi. Pisala je, režirala, pevala i govorila četiri jezika, a ostaće upamćena i njena saradnja sa Seržom Gensburom na pesmi "Sous le soleil exactement". Za ulogu u filmu "Žena je žena" nagrađena je za najbolju glumicu na Berlinskom filmskom festivalu, a 2006. godine bila je gost 34. Festa kada je dobila Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke.