Minja Subota

Minja Subota bio je omiljeni voditelj, a ima diplomu ovog teškog fakulteta, pravo ime mu niko nije znao

Autor:

03.07.2024 22:00

Foto: Milan Maricic/ATAImages

Foto: Milan Maricic/ATAImages

Obrazovanje Minje Subote će vas iznenaditi



Kada nas je pre tri godine zauvek napustio Minja Subota, nema ko se nije prisetio detinjstva čiji je on svakako bio jedan od simbola sa kultnom emisijom "Muzički tobogan".

Iza sebe je ostavio brojne pesme i najgledaniju emisiju u bivšoj Jugoslaviji koja je pomogala deci da upoznaju naše najistaknutije pesnike i uz poznate kompozitore stvore preko dve stotine pesama, a da li znate koje je obrazovanje Minje Subote?

Antonio Anhel / Ata images

 

Voditelj i kompozitor imao je diplomu jednog od najtežih fakulteta, Elektrotehničkog. O svom odrastanju i školovanju neretko je govorio, a kako je istakao ljubav prema prirodnim naukama nasledio je od oca.

Iako se nikada nije bavio onime što je po profesiji bio, elektronika, struja i sve vezano za tu sferu mu je bio omiljeni, slobodno možemo reći, hobi u kojem je bio maestralan.

Ipak, život ga je još tokom studija odvukao na potpuno drugu stranu, te je on čitavu karijeru proveo ispred i iza malih ekrana čineći detinjstva svih nas lepšim.

Obrazovanje Minje Subote smo otkrili, a znate li koje je njegovo pravo ime?

Osim ove zanimljivosti kada je obrazovanje Minje Subote u pitanju, mnogi su ostali iznenađeni pred činjenicom da njegovo pravo ime nije ono kojim smo ga celog života oslovljavali.

- Zovem se Milan Subota, a rođen sam u utorak, i to 8. novembra 1938. u Sarajevu. Otac Ante Subota i majka Desanka dali su mi ime Milan.

Retko ko će me posle oslovljavati s Milan, već po nadimku Minja, koji sam dobio od roditelja kao dečak. Mnogi su decu kasnije i nazivali Minja zbog Tobogana'.

Istu sudbinu je doživeo i moj stariji brat Aleksandar, koga će celog života zvati Saša.

Minja ili Milan rođen je u Sarajevu, ali se porodica nedugo po njegovom rođenju seli u Zagreb, kasnije Beograd, gde je pohađao Osnovnu školu "Braća Ribar" (današnja Kralj Petar Prvi), zatim Prvu beogradsku gimnaziju.

Antonio Anhel /Ata Images

 

Sa njim u odeljenju bila je Vera Čupić za koju je oduvek tvrdio da je najlepša Beograđanka, a komšinica mu je bila i Milena Dravić, sa kojom je bio u divnim odnosima, piše Mondo.

Kada je došlo vreme za studije, opredelio se za elektrotehniku, baš ono što je i njegov otac Ante završio i čime se bavio do penzije.

Upisao sam Elektrotehnički fakultet. Nikad se u životu nisam time bavio. Moj otac je krivac što sam se u taj posao zaljubio. Pravio sam radio-aparate.

Pročitajte Ko je sin Minje Subote - Hteo je po svaku cenu da obuče uniformu

Tata je voleo i muziku, pa je na brata Sašu i mene preneo tu ljubav. Išli smo paralelno u Muzičku školu "Stanković" i svirali klavir.

Kod mene se sve nekako dešavalo logično. Išao sam još kao student u Radio Beograd. Nama su tamo širom bila otvorena vrata. Na radiju sam napravio prve snimke.

Posao mi je bio da snimam razgovore, a posle su mi dali da vodim najveću emisiju "Subotom uveče". Tadašnji njen urednik Mališa Marinković je otišao na TV.

Ubacili su me u najzahtevniji program, a ubrzo sam i ja stigao na male ekrane - ispričao je u velikoj ispovesti pre nekoliko godina omiljeni voditelj.

Komentari. (0)

Loading