Merilin Monro

Tajni dnevnik Merilin Monro: Najveći strahovi, neostvareni snovi i burne ljubavi holivudske ikone

Autor:

05.08.2024 13:02

Foto: Baron/Hulton Archive/Getty Images

Foto: Baron/Hulton Archive/Getty Images

Tajni dnevnik Merilin Monro otkriva istinu o holivudskoj divi



Uzrok smrti bila je, bar kako su tvrdile vlasti i kako do dana današnjeg stoji u dosijeu, prevelika doza tableta za smirenje, barbiturata koji su došli glave mnogim slavnim ljudima.

Zbog čega je, te kobne noći između 4. i 5. avgusta 1962. godine, poželela ili morala da napusti ovaj svet, nikom nije rekla i nikada se nije saznalo. O Merilin Monro sve drugo se već odavno zna. Ili se ipak ne zna?

Baron/Hulton Archive/Getty Images

 

Iako je prošlo više od šest decenija od njenog preranog odlaska i već odavno je nema, holivudska diva je večna inspiracija, ne samo "fabrici snova" koja nikad ne gasi mašine, već i fanovima širom sveta koji iz dana u dan otkrivaju nove epizode iz njenog života.

Da li se ubila ili su je ubili, to je pitanje na koje, sada je sasvim sigurno, odgovor verovatno nećemo dočekati. Ruku na srce, više nisu živi ni njeni savremenici, hroničari, policajci i novinari koji su se bavili sumnjivom smrću seks-simbola zlatnog doba pokretnih slika.

Pročitajte Najskuplje haljine sveta - Sigurno ste je videli, ali niste znali da košta 4.8 miliona dolara

Džon Kenedi, bivši američki predsednik, možda je umešao prste, a možda i nije. A možda više nije ni važno, jer je toliko vremena prošlo. Ikona lepote i glamura ionako nije stigla da ostari.

Umesto bora koje bi joj vreme svakako utisnulo na lice, postala je globalna opsesija i fenomen pop kulture, sa daleko većim interesovanjem za privatni segment života nego za uloge, a bilo je i kultnih.

Keystone Features/Getty Images

 

Posle njene smrti, biografi nisu štedeli na pričama o psihičkim problemima neprežaljene glumice, gomilali su detalje o zavisnostima, nesrećnom detinjstvu, lošim ljubavnim izborima, tragičnom kraju. No, sve to je i te kako imalo udela u stvaranju legende o Merilin Monro.

Mračnu stranu i sama je opisala u tajnom dnevniku, zbirci njenom rukom pisanih pesama, pisama i raznih drugih beleški, koji su svetu predstavili neku drugu, poetskiju i kompleksniju osobu.

Odjednom su nam te memorabilije otvorile oči. Ne, nije bila samo platinasta lutkica, niti je bilo znaka jednakosti između njenog pospanog, na prvi nezainteresovanog pogleda, i prigluposti.

Drugačiji uvid u njenu zvezdanu ličnost pokazao je da je posedovala visok koeficijent inteligencije, ali i da je ta inteligencija često bila ogrnuta velom tame.

Baron/Hulton Archive/Getty Images

 

Beleške, od kojih je formiran svojevrsni dnevnik, vodila je od tinejdžerskih dana. Udala se već sa 16 godina, za policajca Džejmsa Doertija, dok je još nosila svoje pravo ime – Norma Džin.

„Ova zbirka dokumenata je prava riznica. Nema ničeg prljavog ili niskog, nema tračeva, to nije bio njen stil. Beleške otkrivaju intimnost bez razmetanja, seizmička merenja jedne duše. Ona je bila neshvaćena zvezda sa magnetskom silom koja je zbunjivala kompase kad bi im se našla u blizini”, navodi BBC.

U jednom odlomku Merilin je napisala: „Nekad stvarno ne mogu da podnesem ljudska bića. Znam da svi imaju vlastite probleme, baš kao što ja imam svoje, ali stvarno sam suviše umorna od njih. Razumevanje i prihvatanje nekih stvari naprosto me iznuruje.”

Amanda Edwards/Getty Images

 

Tajni dnevnik Merilin Monro pokazuje da je posedovala je snažnu volju, nastojala da pobedi svoje demone i da sa obe noge čvrsto stoji na zemlji. Imala je posebne discipline i tehnike koje je koristila kako bi se suprotstavila strahu, pre svega od izazova na poslu, ali on se uvukao u svaki aspekt njenog života.

Nije mogla da se ostvari kao majka i to je smatrala svojim najvećim neuspehom. U braku sa piscem Arturom Milerom imala je dva spontana pobačaja, a posle tog bolnog iskustva za njenu depresiju više nije bilo leka.

Pročitajte Šon Koneri u mladosti doneo odluku koja mu je promenila život, malo je falilo da postane nešto sasvim treće

Iako je pred kamerama bila senzualna, zavodljiva i puna samopouzdanja, iako je zračila autentičnom i beskompromisnom ženstvenošću, druga strana ličnosti holivudske ikone bila je sve suprotno od toga. Ostavljala joj je prostora da ispolji sve svoje nesavršenosti, kikseve i bolove.

Svet je, nažalost, počeo da je shvata ozbiljno tek kad već odavno nije bila među živima.

Komentari. (0)

Loading