Bata Stojković

Ne možete toliko dobro da me platite, koliko ja mogu besplatno da igram: Legendarni Bata Stojković danas bi slavio 90. rođendan

Autor:

11.08.2024 11:50

Foto: YouTube printscreen Ko to tamo peva

Foto: YouTube printscreen Ko to tamo peva

Danilo Bata Stojković, velikan našeg glumišta, danas bi slavio 90. rođendan



Postao je glumac još dok je bio u majčinoj utrobi, govorili su posle prvog velikog uspeha koji je doživeo. Danilo Bata Stojković zaista je bio rođeni talenat i glumac „od glave do pete“, od prvog do poslednjeg daha.

Svet je ugledao na današnji dan pre tačno 90 godina, 11. avgusta 1934. u Beogradu, u uglednoj trgovačkoj porodici.

Jugoslovenska kinoteka

 

„Balkanski špijun”, „Maratonci”, „Varljivo leto”, „Diplomci" i nezaboravni Bubuleja... Toliko je kultnih naslova u njegovoj radnoj biografiji da ih je teško sve nabrojati na jednom mestu, a jednako su kultne i replike iz tih ostvarenja, koje se i danas rado prepričavaju.

Briljirao je i na daskama koje život znače, igrajući u nezaboravnim predstavama Ateljea 212 i Zvezdara teatra. Pozorište je bilo njegova druga kuća, a poput mnogih kolega, bio je i veliki boem.

Pročitajte Voleo samo jednu ženu - Život Bate Stojkovića bio bi nezamisliv bez nje

Poslednjeg „Profesionalca” odigrao je kao – profesionalac. U jednom dahu, ali i sa jednim plućnim krilom, tad već teško bolestan. Preminuo je mesec dana kasnije, 16. marta 2002. godine.

Pošto se, kada nas neko značajan za naše društvo napusti, u poslednje vreme često postavlja pitanje gde će biti sahranjen i da li zaslužuje Aleju zaslužnih građana, čuveni glumac se tu nije mnogo dvoumio.

Poslednja želja Bate Stojkovića bila je da se njegova večna kuća nađe na drugom mestu, a nikako u Aleji, otkrila je svojevremeno njegova supruga Olga.

Centar film

 

Jednom prilikom prisetila se i kako se umalo razboleo na snimanju filma čijim se reprizama uvek radujemo, „Ko to tamo peva”. Naime, zbog čuvene replike „Da se ja pitam, ja bih proterao autobus ovuda” malo je nedostajalo da dobije zapaljenje pluća.

- Nisu imali čime ni da ih zagreju. Sećam se da mi je Bata pričao kako nisu imali čime da ga ogrnu kada je pao sa mosta u reku.

Pročitajte Kralj glume - Na današnji dan veliki Bata Stojković otišao je u večnost

- Ali, tadašnjim glumcima jedino je bilo važno šta će da igraju, jer novac, ni u tim filmovima koji su ostali zanavek, nikada nije bio veliki – rekla je Olga Stojković, s kojom je bard našeg glumišta bio u braku više od tri decenije.

- Govorio je: „Ne možete toliko dobro da me platite, koliko ja mogu besplatno da igram. Ako vam se i dopadne to što uradim, platite nešto na kraju”.

Komentari. (0)

Loading