Olimpijske igre

Spektakularan doček olimpijaca na balkonu Starog dvora: Suze, radost, pesma i heroji nacije pred hiljadama Beograđana

Autor:

12.08.2024 21:25

Foto: Dušan Milenković/ATA Images

Foto: Dušan Milenković/ATA Images

Svečani doček olimpijaca u Beogradu



Proteklih dana zbog njih smo se i radovali i plakali. Pošteno su nam iskidali živce sa svakim mečom, svakim nastupom, svakom utakmicom. Na kraju, možemo da budemo zadovoljni bilansom od pet medalja. Svaka sija kao zlato!

Svečani doček olimpijaca upriličen je na dobro poznatom mestu, ispred Starog dvora u Beogradu.

Dušan Milenković/ATA Images

 

Heroji nacije pozdravili su okupljene sa čuvenog balkona, a iz nepregledne mase, okićene zastavama i obasjane bakljama, orile su se pesme i imena onih koji su joj se poklonili.

Posle prijema kod predsednika Srbije, sportisti su se uputili prema terasi. Prvi su izašli bronzani košarkaši. Kada su se pojavili pred oko 40.000 ljudi, koliko se procenjuje da ih se okupilo, ceo grad je eksplodirao.

Pročitajte Sija sunce kao zlato - Vaterpolisti stigli u Beograd, Damir Mikec i Aleksandra Perišić jedva čekaju doček

Orilo se „MVP, MVP“ kada su ugledali Nikolu Jokića, skandiralo se i Bogdanu Bogdanoviću, a sve je u delirijum bacilo čuveno „Kari’s on Fire“, što igrači posle pobede pevaju treneru Svetislavu Pešiću.

Dušan Milenković/ATA Images

 

Beograd je pozdravio i srebrnu tekvondistkinju Aleksandru Perišić, koja je nekoliko sati ranije priznala da će joj se "noge odseći kada izađe na balkon".

Noge, tako bitne u njenoj borilačkoj veštini, nisu se odsekle, ali su u očima zaiskrile suze. Ovog puta, radosnice. Sećamo se koliko je plakala što je izgubila u finalu, ali - njeno vreme tek dolazi!

Photo by Al Bello/Getty Images

 

Svečani doček olimpijaca zaista je nešto posebno, nešto što dugo pamte i osvajači medalja i svi koji ih pozdravljaju ispred Skupštine grada.

Trenutak kada nas je sve obuzeo osećaj ponosa i dostojanstva, ali i ogromne sreće, usledio je kada je ceo naš olimpijski tim uglas zapevao "Bože, pravde".

Damir Mikec/Charles McQuillan

 

Dugo će ovo veče pamtiti i zlatni strelci Zorana Arunović i Damir Mikec, u to ne sumnjamo.

Oni su prvi, još na početku Olimpijskih igara u Parizu, osvojili medalju za Srbiju - upucali su zlatnu!

Ostali su do same završnice najvećeg praznika sporta jer su nosili zastavu Srbije na ceremoniji zatvaranja, održanoj sinoć u Gradu svetlosti.

Photo by Al Bello/Getty Images

 

Tu su i vaterpolisti, naši zlatni "delfini" koji su zajedno sa strelcima danas doputovali u Beograd.

Pročitajte Srpski vaterpolisti su nepobedivi! Delfini odbranili olimpijsko zlato i ispisali istoriju

Treba li naglašavati kakva ludnica je nastala kada se pojavio jedan i jedini, Novak Đoković.

- Dobro veče svima, dobro veče, Beograde. Ja sam imao tu čast i zadovoljstvo da budem na ovom posebnom balkonu više puta u karijeri, ali me svaki put sve više iznenađujete i inspirišete, svakog od nas ovde - rekao je Nole okupljenima.

Clive Brunskill/Getty Images

 

- Niste svesni koliko nam dajete snage i podstreka da izađemo ovde pred vas. Ovo je najlepši doživljaj koji sportista iz Srbije može da doživi. Živela Srbija, idemo!

Pred kraj svečanosti sa balkona koji pamti mnoge dočeke i osvajače medalja zaorilo se "Veseli se, srpski rode". I treba da se veselimo, a za to veselje zahvaljujemo našim olimpijcima. Svi ste zlatni!

Dušan Milenković / ATA Images

 

Komentari. (0)

Loading