Novak Đoković

Zdravstveni problem promenio sve u Novakovom životu, ovoga mora strogo da se pridržava

Autor:

13.08.2024 19:58

Foto: Lintao Zhang / Getty Images

Foto: Lintao Zhang / Getty Images

Problem Novaka Đokovića rastužio javnost



Od kada je naš najbolji teniser 2011. promenio režim ishrane, o njegovom jelovniku se dosta pričalo. I dok su jedni smatrali da se pojedinih namirnica odrekao iz hira, problem Novaka Đokovića je daleko ozbiljniji. 

Photo by Matthew Stockman/Getty Images

 

Novak je, naime, uvek isticao da je zdrava ishrana veoma važna i da izuzetno vodi računa kako se hrani. Veći deo njegove ishrane čine biljke, a šećer je kod Đokovića strogo zabranjen. 

Pročitajte Evo kada je Nole poslednji put pojeo celu čokoladu

To ne znači da u njihovom domu nema ugljenih hidrata – za ručak teniser često jede testeninu, ali bira bezglutensku opciju. Način ishrane promenio je i zbog namirnica na koje nije bio tolerantan.

Stručan naziv za problem Novaka Đokovića je celijačna bolest ili celijakija. 

Celijakija predstavlja ozbiljnu autoimunu bolest kod koje unos glutena dovodi do oštećenja sluzokože tankog creva. Prema podacima svetskih istraživanja, od celijakije boluje 1 do 2% stanovništva. U Srbiji tačan broj obolelih nije poznat, ali prema nekim procenama oko 70.000 je obolelih od ove bolesti.

Gluten je posebna vrsta proteina koji se nalazi u pšenici, zobi, ječmu i raži i može da uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme.

Preko pedeset posto osoba intolerantnih na gluten to i ne zna iako pate od učestalih grčeva u stomaku, kao i simptoma kao što su slabost, gubitak kilograma i alergije.

Osim toga, stalni osećaj nadutosti u stomaku takođe ukazuje na intoleranciju na gluten. Celijakija je bolest koja se leči bez lekova, jedina terapija je doživotna ishrana bez glutena.

Francois Nel / Getty Images

 

Iako je problem Novaka Đokovića rastužio javnost, a tenisera naveo na drastične promene, prelazak na bezglutensku ishranu pozitivno se odrazio na njegovo zdravlje, formu i igru. 

Novakova ishrana bez glutena zaintrigirala je i naše košarkaše koji su ga na Olimpijskim igrama 2016. u Riju jurili kako bi videli šta zapravo jede.

Pročitajte Prvo oglašavanje Ane Ivanović nakon Đokovićeve pobede, dve reči otkrivaju sve

Srpski reprezentativac Bogdan Bogdanović uhvatio je Đokovića kako jede picu i svoje saznanje podelio je sa saigračima. Međutim, košarkaš se našao u čudu kada je saznao da je u pitanju veganska pica. 

- Mi smo jurili Novaka da vidimo da li on stvarno jede to što jede i to nam je bilo interesantno. Onda smo ga uhvatili da je jeo neku picu, a to je u stvari bila vegetarijanska pica.

Pustili smo lažnu vest u „selu“ da on ipak jede picu, a u stvari smo mi ispali glupi - prisetio se Bogdanović kroz smeh. 

Komentari. (0)

Loading