Alen Delon

Odlazak diva kinematografije i francuskog nacionalnog heroja: Alen Delon izgubio bitku sa teškom bolešću

Autor:

18.08.2024 10:55

Foto: John Phillips/Getty Images

Foto: John Phillips/Getty Images

Slavni francuski glumac Alen Delon preminuo u 88. godini



Bio je francuska filmska ikona, div evropske kinematografije i globalno božanstvo čija je moć daleko nadilazila sedmu umetnost. Bio je simbol lepote, francuskog šarma, šika i elegancije, bio je prototip savršenog muškarca i s tim će se složiti sve pripadnice lepšeg pola.

U takvom kontekstu vest da je Alen Delon preminuo zvuči nadrealno. Ako se neko još za života upisao na listu besmrtnika, onda je to on. 

Pascal Le Segretain/Getty Images

 

Jedan od najvećih glumaca svih vremena izgubio je bitku sa teškom bolešću u 88. godini, objavila su u nedelju ujutru njegova deca u zajedničkom saopštenju:

 “Alen Fabijen, Anuška, Entoni, kao i (pas) Lubo, s neizmernom tugom objavljuju da je njihov otac otišao. Mirno je umro u svom domu u Dušiju, okružen porodicom. Molimo vas da poštujete privatnost u ovim izuzetno teškim trenucima.”

Pročitajte Kanski festival - Alenu Delonu ćerka uručila nagradu za životno delo

Karijera legendarnog Francuza proteže se kroz decenije. Svoj blistavi put počeo je još pedesetih godina prošlog veka, a proslavio se nezaboravnim ulogama u ostvarenjima kao što su „Roko i njegova braća“, „Borsalino“, „Ljubičasto podne“, „Pomračenje“ sa Monikom Viti...

Profimedia

 

Status međunarodnog megastara dobio je zahvaljujući filmu „Gepard“, u kojem je ograo sa Bertom Lankasterom, dok je „Samuraj“ učvrstio njegov status apsolutne ikone stila i seks-simbola. Postao je muški pandan čuvenoj Brižit Bardo.

Bio je interesantan i Delonov ljubavni život, posebno burna veza sa još jednom legendom pokretnih slika Romi Šnajder, sa kojom je delio ekran u nekoliko filmova. Bilo je mnogo žena, a najviše je voleo onu sa kojom se na kraju i oženio, Natali.

Dobio je sve moguće nagrade koje postoje u svetu filma, osim „Oskara“, ali "zlatnog dečaka" i ne računamo jer Delon nije bio holivudska zvezda, već mnogo više od toga. Štaviše, odbijao je da glumi na engleskom.

Matt Green/Getty Images

 

Poslednji put u javnosti se pojavio 2019. godine, kada mu je u Kanu uručena počasna "Zlatna palma".

U međuvremenu je doživeo moždani udar. Želeo je da bude eutanaziran, deca su se posvađala oko njegove nege i na kraju je stavljen pod „pojačano starateljstvo“ prema odluci sudije za zaštitu osetljivih lica.

Pročitajte Alen Delon - Heroj treba da zna kako da umre

Alen Delon preminuo je mirno i tiho u malom mestu Duši, u regionu Loare u centralnoj Francuskoj. Poslednjih godina suočavao se sa velikim izazovima, vodio je teške bitke za zdravlje, a vesti koje su dolazile iz njegovog doma bile su sve, samo ne lepe.

Pascal Le Segretain/Getty Images

 

Iako nam je nestao iz vidokruga, Delonova harizma bila je toliko snažna da njegova popularnost i uticaj nisu opali uprkos izbivanju iz medija i javnog života, a ni nove generacije zgodnih frajera nisu uspele da ga bace u senku.

Bio je jedan i jedini. Nekad heroj, nekad i antiheroj, svakako je ostavio neizbrisiv trag u svetu sedme umetnosti i uopšte pop kulturi kojoj je ulio poseban šarm. 

Komentari. (0)

Loading