Bora Đorđević

Najveće hitove Bora Đorđević posvetio je ženi koju je ludo voleo, slomila mu je srce i zauvek otišla

Autor:

23.08.2024 21:15

Foto: Radule Perisic/ATAImages

Foto: Radule Perisic/ATAImages

Pesme Bore Đorđevića posvećene su dami koja mu je u mladosti slomila srce



Legendarni Bora Đorđević se već tri dana nalazi na bolničkom lečenju u Ljubljani zbog opstruktivne bolesti pluća koja se pogoršala.

Iako se o njegovoj karijeri mnogo toga zna, privatni život vešto je krio. Ipak, poneka informacija ispliva u javnost, a malo ko zna da su najemotivnije pesme Bore Đorđevića posvećene poznatoj manekenki. 

Antonio Ahel/ATAImages

 

Pesme Bore Đorđevića "Ostani đubre do kraja", "Dva dinara druže" i "Poslednja pesma o tebi" posvećene su manekenki Biljani Nevajdi Šević za kojom je uzdisala Jugoslavija.

Pročitajte Bora Đorđević prikačen na kiseonik, lekari jednoglasni - Operacija nije moguća

Biljana i Bora upoznali su se na snimanju jedne emisije i već tada su počele prve varnice. Kada su se posle deset godina sreli u Splitu, započeli su komunikaciju koja je ubrzo prerasla u romansu

Šest meseci duga veza prekinula se zbog toga što manekenka nije imala dovoljno poverenja u muzičara. Ubrzo nakon raskida zaljubila se u drugog čoveka, preselila u Sarajevo i dobila dete.

- Interesantno je to što su me godinama prozivali za pesmu "Lutka sa naslovne strane", pa sam redovno morala da se branim da zapravo nisam "lutka" nego "đubre". 

Iako na prvi pogled zvuči apsurdno, istina je da svako ko zna tekstove ovih Čorbinih pesama zna zašto je mnogo bolje biti junakinja pesme "Ostani đubre do kraja". 

Pesme Bore Đorđevića svirale su se i na Biljaninoj svadbi, ali nju, kako kaže, to nije doticalo. 

Pročitajte Svi se mole za Boru Đorđevića - Rokeru narušeno zdravlje, pluća nisu dobro

- Bilo je veče. Zvoni telefon, javlja se Bora. Moli me da se nađemo "Pod lipom" da mi pročita pesmu koju mi je napisao. Spremim se i odem...

Sednemo za sto i on mi onako u dahu, iz svoje čuvene sveske u koju je pisao stihove, pročita: „Nisam od onih koji cvile, više te nemam i šta tu mogu, bar se nasmeši kada me vidiš, ostani đubre do kraja”.

U prvi mah mi je to „đubre” zvučalo pomalo grubo, ali kad sam shvatila da je to zapravo jedna opasna, fenomenalna osoba kojom je on očaran, a ona ga nemilosrdno ostavlja, definitivno mi se dopala pesma. 

Međutim, to je bilo sve. U tom trenutku nije izazvala nikakav potres u meni. Sećam se da sam čak bila ravnodušna i kada su tu stvar puštali na mojoj svadbi.

Uopšte me nije doticala - otkrila je nekadašnja manekenka za „Telegraf” skoro 40 godina nakon što je objavljena ova numera.

Od rastanka je prošlo mnogo godina, a Biljanina ćerka, inače novinarka, zakazala je intervju sa Borom i obećala da će se njena majka pojaviti.

Antonio Ahel/ATAImages

 

Kada ju je ugledao, rekao je da joj je spremio još jednu pesmu, onu poslednju.

- Rekao je: "Napisao sam ti još jednu pesmu." Izvadio je neko parče papira i pročitao mi stihove. U prvi mah sam zanemela, a onda sam se rasplakala.

Bila je to najlepša ljubavna pesma koju sam u životu čula: "Posle tebe potop, ništa nije vredno, podmuklo zaboli kao kvarni zubi, istina je da se samo jednom ljubi".

Istina je da nisam mogla da verujem da me je toliko voleo, jer mu u mladosti ništa nisam verovala.

Pesme Bore Đorđevića danas su veliki hitovi, a publika se nada da će frontmen grupe ”Riblja čorba” pobediti bolest i ponovo stati na veliku scenu.

Komentari. (0)

Loading