Bora Đorđević

Šta je opstruktivna bolest pluća od koje pati Bora Đorđević?

Autor:

29.08.2024 19:58

Foto: Antonio Ahel/ATA Images

Foto: Antonio Ahel/ATA Images

Bolest Bore Đorđevića je uznapredovala, lekari čine sve što je u njihovoj moći



Frontmen grupe „Riblja čorba” se već nekoliko dana nalazi na bolničkom lečenju u Ljubljani, a da je bolest Bore Đorđevića uznapredovala, potvrđuju reči menadžera Baneta Obradovića. 

Antonio Ahel/ATAImages

 

- Bora Đorđević se nalazi u Kliničko-bolničkom centru Ljubljana. Intubiran je zbog komplikacija uzrokovanih hroničnom opstruktivnom bolešću pluća.

Pročitajte Najveću želju Bora Đorđević nije uspeo da ostvari, tugu je vešto skrivao

Lekari daju sve od sebe da se zdravstveno stanje popravi, posebno bubrezi i jetra. Dobija odgovarajuće terapije, Bora se bori junački - poručio je Bane. 

Armija fanova iz dana u dan prati informacije o zdravstvenom stanju pevača, a najviše je onih koje zanima šta je zapravo opstruktivna bolest pluća od koje pati. 

Bolest Bore Đorđevića nije nimalo naivna. Reč je o hroničnoj upali pluća usled koje dolazi do ograničenog ili smanjenog protoka vazduha u plućima zbog oštećenja u disajnim putevima, najčešće plućnim alveolama.

Ova bolest najčešće pogađa ljude starije od 40 godina, i muškog i ženskog pola. 

Najčešći simptomi su otežano disanje, osećaj nedostatka vazduha ili ostajanje bez daha prilikom fizičkog napora ili nošenja tereta, teže i duže se oporavljaju nakon prehlade, kašalj.

U težim slučajevima dolazi do udruživanja bolesti sa zapaljenjskom reakcijom pluća, a sa napredovanjem bolesti tegobe postaju sve izraženije.

Za lečenje se koriste lekovi koji otklanjaju simptome širenjem disajnih puteva, smirivanjem upale i infekcije, a po potrebi i drugi za jačanje snage srčanog mišića. 

U uznapredovalom stadijumu bolesti, kada je kiseonik u krvi znatno niži, bolesnicima se prepisuje dugotrajna oksigenoterapija u kućnim uslovima.

 

 

U slučaju izutetno teške sitauacije, kao što je to slučaj sa Borom Čorbom, pacijent se priključuje na respirator.

Koliko će dugo bolesnik biti na respiratoru i kakve su prognoze vrlo je nezahvalno govoriti zato što je sve individuano i zavisi od stanja pacijenta. 

Komentari. (0)

Loading