Lejdi Di

Kada je konačno pronašla sreću, sudbina joj nije dala vremena da uživa u njoj: Poslednje leto princeze Dajane

Autor:

01.09.2024 13:45

Foto: Chris Wood/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images

Foto: Chris Wood/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images

Poslednje leto princeze Dajane i tragičan kraj u pariskom tunelu



Poslednji meseci njenog kratkog života bili su puni istorijskih momenata. To tada nismo znali... Nismo mogli ni da naslutimo koliko često ćemo narednih godina, sad već i decenija, evocirati uspomene na njih.

Kraj najtoplijeg godišnjeg doba te 1997. kao da je, simbolično, bio i kraj njenog ovozemaljskog postojanja. Poslednje leto princeze Dajane bilo je burno, i bilo je svega: od odlučnog hodanja minskim poljima Angole do romanse sa plejbojem Dodijem al Fajedom, koju su mediji pratili iz minuta u minut.

Photo by Ian Gavan/Getty Images

 

Činilo se da Ledi Di nikad nije bila srećnija. Tad već uveliko razvedena od Čarlsa, sa titulama „kraljice srca“ i „najslikanije žene 20. veka“, neuporedivo većim i značajnijim od one koju je zvanično nosila, uživala je u svakom trenutku leta i nove ljubavi.

Nekako je ta nesrećna 1997. godina vrvela od najrazličitijih događaja, kao malo koja prethodna. Čak pamtimo i sve odevne kombinacije u kojima se pojavljivala.

Pročitajte Dajanino pismo sadržalo je ove reči - Koliko je samo bila nesrećna, njenu sahranu jedva je podneo

U martu je blistala u svetloplavom kompletu koji je odabrala za konfirmaciju princa Vilijama u Anglikanskoj crkvi, ali i za porodični portret. Iako zvanično više nije bila Čarslova supruga, pozirala je zajedno sa njim, svojim sinovima i kraljicom Elizabetom u Bakingemskoj palati.

Istog meseca posetila je Nelsona Mandelu u Južnoj Africi. U maju je boravila u Pakistanu, a u junu, u kratkoj plavoj haljini na bretele, uživala u baletu „Labudovo jezero“ u „Rojal Albert holu“.

Profimedia

Stigla je i do Vašingtona, gde se srela sa Hilari Klinton i Majkom Terezom, u elegantnom belom kompletu. Tog juna slikala se i za „Vanity Fair“. Njena poslednja naslovna strana. Sve koje su nakon toga usledile bile su - posthumne.

Prvog jula proslavila je 36. rođendan u londonskoj galeriji „Tejt“. Sećamo se duge crne haljine na bretele, smaragdne ogrlice i čuvenog osmeha bez kojeg princeza od Velsa nije izlazila iz kuće.

Tad se već znalo za vezu sa Dodijem, koja je obeležila poslednje leto princeze Dajane. Počelo je u njegovoj vili u Sen Tropeu, u koju je pozvala i sinove Vilijama i Harija. Britanski dvor na taj potez nije gledao baš  blagonaklono, ali - samo je jedna majka.

Kroz jul se provukao i jedan tužan trenutak – ubistvo njeng prijatelja, legendarnog kreatora Đanija Versaćea. Bila je neutešna.

Početkom avgusta posetila je Bosnu i Hercegovinu, gde je nastavila svoju misiju uklanjanja mina. Bila je to njena poslednja zvanična aktivnost.

Profimedia

 

Ledi Di je potom nastavila da uživa u čarima leta sa svojim izabranikom. Krstarili su Mediteranom na jahti, a paparaci su im bili za petama, od Sardinije i Francuske rivijere, sve do Pariza.

U „Grad svetlosti” stigla je 30. avgusta, na kraju odmora. Narednog dana sa Dodijem je skoknula do elitnog „Rica“. Ni oni ni svet nisu slutili da će to biti poslednja večera, posle koje više ništa nije bilo isto. Ostatak priče znate, nažalost.

Poslednjeg dana avgusta 1997. godine planetu je u mestu zaustavila vest da je princeza Dajana nastradala u teškoj saobraćajnoj nesreći u podvožnjaku pored mosta Alma.

Profimedia

 

Bila je svesna kada je stigla pomoć, ali povrede su bile fatalne. Doktori u bolnici La Piti-Sanpetrije dali su sve od sebe, međutim, nije bilo spasa.

Život jedne od najpopularnijih žena svih vremena okončan je u mračnom tunelu, dok je pokušavala da pobegne od bliceva foto-aparata kojima je bila izložena od dana kada smo prvi put čuli za nju.

Pročitajte Kuvar princeze Dajane otkrio kom jelu nije mogla da odoli, mislili smo da se ne služi na dvoru

Prošlo je 27 godina, ali Ledi Di i dalje je vrlo prisutna u svemu oko nas. Njen status daleko premašuje sve titule koje bismo mogli da nabrojimo.

Dajana je nešto mnogo više i uzvišenije od princeze, ikone stila, dive, a trag koji je ostavila toliko je dubok i snažan da se može porediti samo sa božanskim.

Komentari. (0)

Loading