Bora Đorđević

Cela Jugoslavija pevala je Čorbin veliki hit, a niko nije znao da je baš tu pesmu Bora posvetio tadašnjoj supruzi

Autor:

08.09.2024 15:33

Foto: Antonio Ahel / Ata images

Foto: Antonio Ahel / Ata images

Bora Đorđević posvetio pesmu prvoj supruzi, bila je veliki hit



Boru Đorđevića, jedno od najznačajnijih imena ovdašnje muzičke scene, ispratili smo na večni počinak. Iako fizički više nije s nama, iza sebe je čuveni roker ostavio brojne hitove koji će živeti zauvek.

Inspiraciju za svoje stihove često je nalazio u svetu oko sebe, kao i u damama koje je voleo, a da li ste znali da je Bora Đorđević posvetio pesmu i prvoj supruzi, Dragani? Stihovi su samo naizgled šaljivi.

Boško Karanović

 

„Ti si jedina, ti si dragocena, čita desetka, to ti je ocena“ - poznato vam je ovo, zar ne? Bora je bio rođeni pesnik, koji je s neverovatnom lakoćom žonglirao rečima i slagao rime.

Prisećajući se dogodovština koje su obeležile njegovo poznanstvo sa Borom, Nele Karajlić je između ostalog otkrio i kako je nastala pesma „Avionu, slomiću ti krila“.

Pročitajte Ukrstite dve gitare, nek’ to bude spomenik - Poslednji oproštaj od Bore Čorbe, dirljive scene sa groblja u Čačku

Naime, dok su sedeli u jednom sarajevskom lokalu, Bora je rekao da je njegova žena popodnevnim letom otišla za Beograd i da mu mnogo nedostaje. U nekom trenutku iz torbice je izvadio mali notes i olovku, “i u stihu zapretio avionu da će mu slomiti krila”, ispričao je Nele za bigportal.ba, a prenosi 24sedam.rs.

Radule Perisic/ATAImages

 

“Ćutim i kroz staklo gledam, Boing 747…” Dotični avion redovno je saobraćao između Beograda i Sarajeva, pa je, eto, ovekovečen i u pesmi koja je postala veliki hit. Našla se na albumu “Priča o ljubavi obično ugnjavi” koji je “Riblja čorba” objavila 1988. godine.

Da je Bora Đorđević posvetio pesmu prvoj supruzi Dragani saznalo se tek kasnije. Njih dvoje upoznali su se još u srednjoškolskim danima, u Petoj beogradskoj gimnaziji, ali se ljubav nije rodila na prvi pogled.

Do fatalnog susreta došlo je 1980. Dragana, koja je radila u banci, tad je već bila udata. Međutim, taj brak, u kojem je dobila ćerku Tamaru, nije opstao. Kada je ponovo srela Boru bila je u fazi razvoda.

Ubrzo su među njima sevnule varnice. Nisu dugo čekali da ozvaniče vezu, a to su učinili na intimnoj ceremoniji, bez velikog veselja. U braku, koji je trajao dve i po decenije, dobili su sina Borisa. Poslednjih godina imali su mnogo nesuglasica i odlučili da se razvedu.

Goran Antley / m24 Salomon / Profimedia

 

Dragana je preminula u martu 2007. godine. Njena smrt proglašena je prirodnom, iako se pisalo i da je reč o samoubistvu pošto je popila veliku dozu alkohola i antidepresiva.

Pročitajte Nikada se nisu pojavljiili u javnosti - Evo ko su deca Bore Čorbe, Tamara i Boris vode drugačije živote

„Teoretski ljubav lepo zvuči, malčice je drukčije u praksi...“, kaže stih pesme „Avionu, slomiću ti krila“. Bori nije bilo svejedno što je njegova supruga morala prvim letom da se vrati u Beograd, nakon što ga je posetila dok je bio na turneji sa bendom, ali se iz te situacije rodio veliki hit.

Komentari. (0)

Loading