Kraljica Elizabeta

Ne smemo ni da pretpostavimo kako bi ona reagovala: Nova statua kraljice Elizabete na meti kritika i podsmeha (foto)

Autor:

12.09.2024 19:45

Foto: Yui Mok - WPA Pool/Getty Images

Foto: Yui Mok - WPA Pool/Getty Images

Statua kraljice Elizabete izazvala oprečna mišljenja



Dve godine posle smrti, jedan od najdugovečnijih monarha u istoriji dobio je još jedno umetničko delo u svoju čast. Ovog puta osvanulo je u Severnoj Irskoj i, malo je reći, podelilo svet.

Statua kraljice Elizabete, svečano otkrivena 11. septembra, našla se na meti i kritika i podsmeha.

Profimedia

 

Najveći problem je, slažu se mnogi, što uopšte ne liči na nju. Pored je i statua njenog supruga, princa Filipa, a prate ih dva korgija. Psi su, kažu neki u šali, najbolje ispali.

Delo umetnika Anto Brenana iz Belfasta predstavlja pokojnu Elizabetu u običnom, svakodnevnom izdanju. Kada je obilazila svoja imanja, nije se oblačila kraljevski, već sasvim jednostavno, kao bilo koja druga baka.

Pročitajte Spremila je tortu, čekala ih je, a oni su joj slomili srce - Hari i Megan zadali kraljici Elizabeti bolan udarac pre smrti

Volela je da nosi maramu i prsluk ili jaknu, pa je tako ovekovečena i na statui. I sve to ne bi bilo problem kad bi lice makar malo izgledalo kao njeno, prenose mediji mišljenje građana.

Profimedia

 

U komentarima na društvenim mrežama može se, između ostalog, pročitati da je ovo velika uvreda, a ne odavanje počasti jednoj od najpopularnijih žena u istoriji Velike Britanije.

„Da li je to gospođa Dautfajer?”, zapitao se neko, aludirajući na poznatu komediju sa Robinom Vilijamsom.

Pročitajte Kraljica Elizabeta poslednje reči uputila je njoj, suprug joj ovo nikad ne bi oprostio

„Izgleda užasno”, „Uklonite odmah!”, „Neprijatno za gledanje”, „Jedino korgiji liče na original”, „Daleko su bolje voštane figure iz Muzeja Madam Tiso”...

Ima i onih kojima se skulptura dopada, ali su toliko u manjini da je teško naći pozitivan komentar.

Komentari. (0)

Loading