Tužna vest: Preminula dramska umetnica Radmila Živković

Autor:

20.09.2024 12:47

Foto: Boško Karanović

Foto: Boško Karanović

Preminula Radmila Živković, čuvena glumica napustila nas je u 71. godini života



Naša kultura i umetnost, naš javni život, ostali su bez još jednog velikog imena. Tužnu vest da je preminula Radmila Živković potvrdilo je danas Narodno pozorište.

Amir Hamzagić/ATA Images

 

Priznata dramska umetnica, čije su uloge na daskama koje život znače, ali i na malom i velikom ekranu, antologijske, rođena je 14. januara 1953. godine u Kruševcu. Akademiju je završila u Beogradu.

Prvu ulogu ostvarila je kao šesnaestogodišnja devojka u ostvarenju „Oseka”, 1969. Njena filmografija obiluje kultnim naslovima u kojima je uglavnom igrala sporedne, ali zapažene role. 

Pročitajte Radmilu Živković i njenog bivšeg supruga ćerka je spojila godinama kasnije

Pomenimo tek nekoliko: „Uvek spremne žene”, „Laf u srcu”, „Poltron”, „Sok od šljiva”, „Petrijin venac”, „Sabirni centar”... Ne zaboravimo ni maestralnu tetka Doku iz jednog od najgledanijih srpskih filmova svih vremena „Zone Zamfirove”.

Antonio Ahel/ATAImages

 

Kao vrsna pozorišna glumica vladala je scenama Ateljea 212, Pozorišta na Terazijama, Zvezdara teatra, a dve decenije je bila član Drame Narodnog pozorišta.

Vlasnica je brojnih prestižnih priznanja. Najveći uspeh u karijeri zabeležila je 2005. godine, kada joj je uručena nagrada „Žanka Stokić”, za ulogu Živke u predstavi „Gospođa ministarka”, za koju se uvek tražila karta više.

Iz braka sa snimateljem Predragom Bambićem ima ćerku Bojanu, takođe glumicu.

Komentari. (0)

Loading