Filmske ikone

Životne mudrosti Sofije Loren, italijanske filmske dive koja danas slavi 90. rođendan

Autor:

20.09.2024 19:47

Foto: Fox Photos/Hulton Archive/Getty Images

Foto: Fox Photos/Hulton Archive/Getty Images

Sofija Loren slavi 90. rođendan



Diva zlatnog doba italijanske kinematografije i nacionalno blago zemlje na Apeninskom poluostrvu ušla je u desetu deceniju života.

Sofija Loren slavi 90. rođendan, a 20. septembar, dan kada je došla na svet, mnogi Italijani bi rado proglasili državnim praznikom. Slažemo se s njima.

Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images

 

“Radije bih jela pastu nego nosila veličinu 0”, jedna je od čuvenih rečenica filmske ikone i femme fatale iz vremena kada su se žene dičile svojim oblinama, ne mareći za kilograme, iscrpljujuće dijete i preznojavanja u teretani.

Neupućeni bi verovatno rekli da je biografija legendarne glumice ništa drugo do "dolce vita". Međutim, njen život nije uvek bio sladak.

Sofija Vilani Šikolone Loren rođena je u Rimu, a odrasla u malom mestu kraj Napulja u krajnjem siromaštvu i vihoru Drugog svetskog rata.

Pročitajte Ljubavna priča Alena Delona i Romi Šnajder bila je strasna i tragična, ali veća od svih koje smo ikad videli na filmskom platnu

Već sa 15 godina, posle pobede na lokalnom takmičenju lepote, otišla je u glavni grad Italije, pokušavajući da se izbori za svoje mesto pod suncem u studijima Ćinećite. Jer, svi putevi vode u Rim...

Keystone/Hulton Archive/Getty Images

 

Radila je kao model i od honorara izdržavala porodicu, da bi se 1950. godine pojavila na velikom platnu.

Igrala je robinju u istorijskom epu “Quo Vadis”, ali njeno ime nije se našlo ni na odjavnoj špici. Kada je 1957. upoznala budućeg supruga, producenta Karla Pontija, već je iza sebe imala zavidnu karijeru.

Zaljubila se u 22 godine starijeg sineastu i, mada su se mnogi protivili tom braku, odlučila da mu kaže “da”. Bilo je to "da" za sva vremena. Dobili su dva sina, Karla Juniora i Edoarda, i ostali zajedno do kraja njegovog života.

Mnogi su lomili noge za lepoticom iz Napolija, pomenimo tek Kerija Granta i Pitera Selersa, ali njeno srce pripadalo je samo jednom čoveku.

Sofija Loren slavi 90. rođendan

Kada je 1962. godine osvojila "Oskara" za italijansku ratnu dramu “Ćoćara”, po romanu Alberta Moravije, postala je prva glumica van engleskog govornog područja koja je dobila najveću filmsku nagradu.

U njenoj riznici nalazi se i pet "Zlatnih globusa", "Oskar" za životno delo i još bezbroj priznanja osvojenih tokom karijere duge sedam decenija.

Photo by Tom Maelsa/Getty Images

 

Od početka osamdesetih živi u Švajcarskoj, u Ženevi, a nedavno smo je ponovo videli na velikom ekranu, u filmu koji je režirao njen sin Edoardo Ponti.

Prošle godine zabrinula je svet pošto je hospitalizovana nakon pada u kupatilu, kada je polomila kuk i butnu kost. Povrede su sanirane uz nekoliko operacija i višemesečnu rehabilitaciju.

Pročitajte Grejs Keli, jedna od najlepših žena svih vremena - Misteriozna smrt princeze sa holivudskim pedigreom

Ali, neuništiva Italijanka se ne predaje. Iako hoda uz pomoć štapa, ne prestaje da se smeje i da uživa sa svojim unucima. I evo, danas Sofija Loren slavi 90. rođendan sa odabranim društvom, a to podrazumeva one koji su joj najvažniji - članove njene velike porodice.

Osim neospornog talenta i lepote, slavna glumica poseduje i bogato životno iskustvo, koje je čini sagovornikom kakav se samo poželeti može. Nije ni čudo što se njene izjave, poput one s početka naše priče, tako često citiraju. Izdvojili smo još nekoliko...

Photo by Ian Gavan/Getty Images

 

“Morate da uživate u životu. Uvek budite okruženi ljudima koji vam se sviđaju i sa kojima možete lepo da razgovarate.”

“Postoji toliko pozitivnih stvari o kojima treba da razmišljamo.”

“Posle svih ovih godina i dalje pokušavam da otkrijem sebe."

"Bolje je istraživati život i usput praviti greške, nego igrati na sigurno. Greške su deo dugova koje čovek plaća kako bi vodio dobar život.”

“Postoji fontana mladosti. To je naš um, to je kreativnost koju unosimo u svoj život i živote osoba koje volimo. Kada naučimo da koristimo taj izvor, pobedićemo svako životno doba.”

“Ako niste plakali, vaše oči ne mogu da budu lepe”.

“Vrlo sam stidljiva i zbog toga se nikad nisam oprobala u pozorištu.”

“Lepota nije fizički izgled, već ono što osećate unutra, a to se reflektuje u vašim očima.”

Komentari. (0)

Loading