Princeze u vojsci

Glamurozne haljine zamenile maskirnim uniformama: Princeze 21. veka sasvim su drugačije od onih iz bajki

Autor:

28.09.2024 15:01

Foto: Magnus Horne - Handout, Carlos Alvarez, Geert Vanden Wijngaert/Getty Images

Foto: Magnus Horne - Handout, Carlos Alvarez, Geert Vanden Wijngaert/Getty Images

Princeze u uniformi oduševljavaju svet



Ovih dana u Srbiji je jedna od najaktuelnijih tema povratak vojnog roka, a negde je to obaveza. Na primer, ako ste pripadnik španske kraljevske porodice i znate da ćete jednog dana preuzeti tron, morate u vojsku hteli ili ne, i to na tri godine. Bez pitanja i pogovora.

Princeze u uniformi u poslednje vreme prave ozbiljnu konkurenciju onima koje u svakoj prilici viđamo u glamuroznim toaletama sa skupim potpisima. Ali, što se mora – nije teško. Uostalom, i kraljica Elizabeta je prošla kroz tu priču, čak je učestvovala u Drugom svetskom ratu.

Carlos Alvarez/Getty Images

 

Princeza Leonor, ćerka kralja Felipea i kraljice Leticije, koja će naslediti španski presto, prošle godine je postala punoletna, završila je srednju školu i odmah obukla uniformu.

Isti principom i rasporedom vodio se njen otac, a ranije i deda, Huan Karlos. Prvu godinu provela je na Akademiji u Saragosi, drugu trenutno služi u mornarici, dok je u trećoj čeka avion, odnosno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana.

Pročitajte Ovo niko nije očekivao - Vilijam i Kejt iznenadili Harija za rođendan, a od kraljevske porodice dobio je još nešto

Leonor će, kada bude proglašena za kraljicu, postati i prva žena na čelu španske vojske. Jasno je zbog čega mora dobro da se pripremi i prođe strogu obuku. No, život u kasarni ne pada joj teško.

Olivier Matthys/Getty Images

 

Trenutno krstari svetom na jedrenjaku “Huan Sebastijan Elkano” sa ostalim pitomcima. Kada izađe na kopno da se vidi sa porodicom, roditeljima prvo salutira, pa ih tek onda zagrli. Disciplina je čudo.

I belgijska princeza morala je da odsluži vojsku. Prestolonaslednica Elizabet završila je svoju obuku ovog septembra i krenula na Harvard, na studije.

No, prethodnih godina češće smo je viđali kako u maskirnoj uniformi trenira na vojnim poligonima i trči po blatu sa punom ratnom opremom, nego na gala događajima u briselskoj palati.

Sara Svanemyr - Handout/Getty Images

 

Da evropske princeze rado idu u vojnike potvrđuje i lepa Ingrid Aleksandra, buduća norveška kraljica. U januaru se pridružila inženjerskom bataljonu na severu zemlje, u hladnom arktičkom pojasu.

Pročitajte Modni užas ili dominacija? Stajling kraljice Leticije je pravi spoj nespojivog

Poznavaoci prilika na dvoru skandinavske kraljevine često podsećaju da je Ingrid uvek volela da sama ide u školu, peške, bez pratnje koja bi se podrazumevala u slučaju njenog veličanstva. Međutim, želela je da živi kao sav normalan svet.

Bila je šampionka Norveške u surfovanju, bavi se kik-boksom i skijanjem, pa verujemo da 12 meseci u vojsci za nju nije ništa drugo do – mačji kašalj.

Komentari. (0)

Loading