Vajta

Da li se sećate Vajte? Ovako danas izgleda legendarni jugoslovenski pevač

Autor:

26.10.2024 17:01

Foto: YouTube printscreen Lejla

Foto: YouTube printscreen Lejla

Nekad velika zvezda Seid Memić Vajta danas izgleda ovako



Bio je jedno od najprepoznatljivijih lica nekadašnje velike jugoslovenske scene. I jedan od najautentičnijih glasova. Verovatno ste se proteklih decenija u nekom trenutku zapitali gde je, šta radi, kako živi... 

Seid Memić Vajta danas izgleda, pa – prepoznatljivo! Nije se mnogo promenio od vremena kada je žario i palio ovim prostorima, iako ima već 74 godine. I dalje je nasmejan i duhovit, i dalje ima vokal na kojem mnoge mlađe kolege mogu da mu zavide.

YouTube printscreen Lejla

 

Rođen je 5. marta 1950. u Travniku, gradu u kojem je svet ugledao i Ivo Andrić. Nadimak je dobio po liku kog je Gari Kuper igrao u filmu „Doživljaji kapetana Vajata“.

Pošto je rano ostao bez oca, već sa 15 godina počeo je da radi. Izrađivao je ukrasne figurice od gipsa, a nakon položenog ispita za krojača zaposlio se u tekstilnom kombinatu u rodnom gradu.

Pročitajte Da je i dalje s nama, Dino Dvornik imao bi 60 godina, a znate li kako glasi pravo ime čuvenog muzičara?

Počeo je da peva sa 17 godina, kada je dobio nagradu za interpretaciju na lokalnom takmičenju. Kasnije je otišao u Austriju, kod rodbine, i radio kao livac u metaluškom kombinatu.

Sve je to bila teška industrija, ali - tako se kalio čelik! Po povratku iz Insbruka dizajnirao je i prodavao hipi nakit, paralelno pevajući u grupi „Veziri“. A kako se dobar glas daleko čuje, ubrzo je dopro i do Sarajeva.

YouTube printscreen Pozdravi staru i docekaj novu 2022

 

Muzičku karijeru Vajta je zvanično počeo 1973, a dve godine kasnije sa rok bendom „Teška industrija“ snima prvu ploču. „Život je maskenbal“, glasi naziv jednog od njihovih najvećih hitova. 

"Sa tuđom maskom lakše se živi", kaže stih Duška Trifunovića...

U solo vode Vajta je zašao krajem sedamdesetih sa albumom „Zlatna ribica“, da bi se potom zaređali sad već klasici ex Yu muzike – „Azra“, „Ne očekuj da te iko razumije“, „Metković“, „Prevari me srce moje“...

Sa baladom „Lejla“ predstavljao je Jugoslaviju na Pesmi Evroviziji 1981. godine, osvojivši 15. mesto. Back vokale pevali su mu Neda Ukraden, Jadranka Stojaković i Ismeta Dervoz.

Nastupao je i u televizijskim emisijama, vodio je nekad popularni „Nedeljni zabavnik“, pojavio se i u filmu „Nečista krv“, a onda se, početkom rata u Bosni i Hercegovini, odselio u Hamburg gde je nastavio da se bavi muzikom.

YouTube printscreen Pozdravi staru i docekaj novu 2022

 

Kako su pisali mediji, u penziju je otišao sa 45 godina staža i 65 godina života. Penzija je u početku iznosila 170 evra, ali dobija i nemačku, kao član udruženja tamošnjih muzičara.

Penzionerske dane Vajta provodi između Pule, gde ima stan, i Hamburga. Njegova supruga Vojka i dalje radi u tom nemačkom gradu.

Pročitajte Ovo je autobiografska pesma Dina Merlina, satkana od najčistijih emocija, u njoj je ogolio dušu

Legendarni muzičar s vremena na vreme se pojavi u nekoj emisiji, a ako ste se proteklih godina i decenija pitali gde je i kako živi, na ovim fotografijama možete da vidite kako Seid Memić Vajta danas izgleda.

Komentari. (0)

Loading