Jesenji kuhinjski radovi Milice Gacin: Ljuto grožđe za slatko druženje

Autor:

23.11.2017 13:26

Foto:

Foto:



Bez obzira na to što je veoma uspešna u svojoj profesiji, voditeljka Milica Gacin (47) svake jeseni odvoji vreme kako bi se posvetila spremanju turšije oko koje se kasnije otimaju njene kolege i prijatelji.

Објава коју дели Milica Gacin (@milicagacin) дана 2. Авг 2017. у 3:38 PDT

Voditeljka emisije “Slagalica” pravi je ekspert za neobično, ljuto grožđe.

- To je jedina zimnica koju pripremam, ali to ne znači da ne mislim o hrani koju ćemo jesti tokom hladnih meseci. U stanju sam da vozim po Srbiji koliko god treba da bih došla do dobrog ajvara, džema i uopšte domaće hrane, jer se trudim da što manje koristim industrijalizovane namirnice. Kada dođe jesen, orman sa zimnicom je pun tegli.

Објава коју дели Milica Gacin (@milicagacin) дана 6. Нов 2016. у 12:50 PDT

Ljuto grožđe pravi već dve godine po receptu koji je dobila od prijateljice Ljiljane, poznate kao “kraljica novih ukusa i dobre hrane”.

Milica Gacin – majstor za sladak kupus: U mojoj kući se uvek traži repete

- Sprema se krajnje jednostavno, što je prednost za sve nas koji nemamo mnogo uslova za ozbiljne gastro poduhvate. U teglu se poređaju zrna belog grožđa i okrugle, crvene, ljute papričice, a zatim se preliju smesom sličnom onoj za turšiju. Mesec dana kasnije počinje hedonizam na delu. Moj savršen zalogaj čine zrno ljutog grožđa i kockica Masdam sira, ali podjednako je odlično i u svim drugim kombinacijama, sa mesom, povrćem, kao salata, predjelo. Nema prijatelja kojima se ovaj specijalitet nije dopao, a već sam opis te fantastične simbioze voćne slasti, specifične arome grožđa, ljutine, blage kiselosti i punog, slojevitog ukusa bio je dovoljan za moje prijatelje u Kanadi, koji sada redovno služe goste na slavi ljutim grožđem, iako su prethodno bili nezainteresovani za “jesenje kuhinjske radove”.

Milica kaže da njena starija kćerka Katja voli izrazito ljutu hranu, dok mlađa Hana još uvek otkriva svet dobrih zalogaja, pa se ona trudi da pravi balans.

Milica Gacin otkriva svoju dobitnu kombinaciju za savršen izgled

- I uspevam u tome, tako što spremam grožđe, kupujem i ljut i sladak ajvar, ljute papričice, kornišone, slatko od šumskih jagoda, a za Hanu moja mama sprema njen omiljeni džem od kajsija. Kada tome dodamo crvene paprike punjene renom i belim lukom, neizostavne na našem jelovniku, za nas nema zime.