Hrana kao saveznik lepote: 9 najboljih namirnica za blistavu kožu
13.11.2016 13:21
Svi smo čuli za izreku „zdravlje na usta ulazi“ ali malo ko od nas shvata da ishrana ima presudan značaj i za izgled naše kože. Izgled kože lica je odraz našeg zdravlja, a ukoliko često konzumiramo nezdrave namirnice koža će nam izgledati umorno i suvo, a moguća je i pojava bubuljica i mitesera.
Lista najboljih i najzdravijih namirnica, koju je sačinio sajt "She", za blistavu kožu lica je sledeća:
Avokado
Avokado je bogat B kompleksom koji hrani kožu iznutra i spolja. Vitamin B3 (niacin) važan je za zdravlje kože, a neguje iritiranu i oštećenu kožu i spolja.
Mango
Kralj voća, mango sadrži vitamin A, a nedostatak tog vitamina rezultira suvim i ugaslim tenom. Vitamin A deluje kao antioksidans i bori se protiv slobodnih radikala koji uzrokuju preuranjeno starenje.
Bobičasto voće
Bobičasto voće kao što su borovnice, maline, kupine, brusnice, bogato je antioksidansima i fitohemikalijama koje štite ćelije kože.
Zeleno lisnato povrće
U spanaću, kelju, brokoliju i drugom zelenom lisnatom povrću, ali i šargarepi, nalazi se vitamin A koji čisti kožu od akni.
Bademi
Orašasti plodovi bogati su vitaminom E koji hidrira suvu kožu i štiti je od oštećenja koje uzrokuju UV zraci, kao i od preuranjenog starenja.
Kravlji sir
Mlečni proizvodi bogati su kalcijumom i selenom. Važan mineral, selen u kombinaciji sa vitaminom E bori se protiv slobodnih radikala i deluje kao jak antioksidans.
Zeleni čaj
Sastojak zelenog čaja katehin štiti kožu od preuranjenog starenja i oštećenja uzrokovanog UV zračenjem, kao i od raka kože.
Krompir
Naravno da masni prženi krompirići nisu dobri za zdravlje kože, ali pečeni krompir bogat je bakrom, mineralom koji sa vitaminom C i cinkom proizvodi vlakna elastina koja su važna za strukturu kože.
Laneno i maslinovo ulje
Omega-3 masne kiseline važne su za zdravlje kože, a za one koji ne vole ribu, odličan izvor su laneno i maslinovo ulje. Esencijalne masne kiseline blagotvorno deluju na pore i kontrolišu lučenje sebuma.
Komentari. (0)