2 u 1: Proveren plan ishrane koji uklanja celulit i topi kilograme

Autor:

22.04.2017 10:37

Foto:

Foto:



Dolaze topli dani, a to podrazumeva oskudniju garederobu koja okriva malo kože... I prvo na šta većina žena pomisli je - celulit!

Šta je celulit?

Problem „pomorandžine kore“ ne dotiče samo buce, tu muku muče i osobe koje nemaju višak kilograma. Šta se to dešava s našim telom, u čemu to grešimo da uzrokujemo pojavu celulita? Ove ružne neravnine na koži nastaju kao posledica masti koje se talože u lipidnom sloju. Dakle, ne radi se o količini unetih kalorija, već o vrsti hrane koju unosimo - otud celulit i kod mršavica. Ali isto tako, kada se gojimo, a to obično podrazumeva u povećan unos masnih namirnica, ili kada vlakna kolagena koja okružuju te lipidne slojeve počnu da se učvršćuju, masti se zgušnjavaju i bukvalno izlaze na površinu. Pošto su masti bogate ćelijama koje privlače vodu, ona se gomila u lipidnom sloju i tako se stvaraju prepoznatljiva udubljenja u koži koja nazivamo celulitom.

Pet pravila

Da biste se rešili „pomorandžine kore“ i ujedno smršali, američka nutricionistkinja Helen Foster naglašava da je potrebno da poštujete pet pravila.

Skidanje kilograma sa “kritičnih” delova: 6 pravila uz koja ćete provereno istopiti salo sa butina!

1. Izbacite višak tečnosti

Da biste izbacili višak tečnosti iz masnih ćelija., potrebni su vam prirodni diuretici kao što su brusnica, celer, špargla, mirođija... Izbacite iz ishrane so jer ona vezuje vodu, ili je makar smanjite na minimum. Pijte puno tečnosti, najbolje vode ili biljnih čajeva (od maslačka ili kukuruzne svile, jer su dobri diuretici) i to najmanje dva litra dnevno. Takođe se preporučuje i ceđena limunada bez dodatog šećera.

2. Istopite masti

Dijeta koju je osmislila Helen Foster a koja efikasno uklanja celulit, bazira se na zdravim namirnicama koje ne samo da oskudevaju u mastima, već i podstiču njihovo sagorevanje - svake nedelje se topi 1 kg masnih naslaga (i izbacuje 1 l vode). Dnevni jelovnik sadrži 1.400 kalorija, a od hrane se preporučuje: povrće (sirovo, kuvano ili u vidu sokova), voće i ceđeni voćni sokovi, malomasni mlečni proizvodi, integralni pirinač i zrnevlje, riba i živinsko meso bez kožice (najbolje kuvano, pečeno na malo biljnog ulja ili na grilu)... Takođe, Helen Foster preporučuje i da povećate unos linolne kiseline (omega 6 masne kiseline) koja podstiče sagorevanje sala, a nalazi se u biljnim uljima (suncokretovo, bundevino, kukuruzno), semenkama i jezgrastom voću.

3. Smanjite nivo estrogena

Estrogen pospešuje stvaranje masnih ćelija i zadržavanje tečnosti, što naravno dovodi do pojave „pomorandžine kore“. A seme lana predstavlja moćno oružje u borbi protiv celulita. On sadrži fitoestrogene koji smanjuju nivo estrogena. Pored semenki lana, u namirnice koje sadrže fitoestrogene spadaju i kupus, brokoli, kelj i prokelj.

4. Obavezna hidratacija

Ne zaboravite da hidrirate kožu! Na suvoj koži se celulit više vidi. Pored kozmetičkih prerata, koristite i namirnice koje pomažu hidriranje kože. U ovu grupu spada hrana bogata zdravim masnoćama, jer te masnoće podstiču tečnost da se zadrži u ćelijama kože, a ne u masnim. U preporučene namirnice spadaju: koštunjavo voće, semenke, masline, sve vrste masnih riba, a posebno losos.

5. Pola sata dnevno za vežbe

Pošto je jedan od razloga nastanka celulita i neostatak fiizičke aktivnosti, sasvnim logično, po principu „klin se klinom izbija“, vežbanje će vam pomoći i da ga se rešite. Helen Foster preporučuje da svakog dana odvojite pola sata za kardio i treninge snage. Najefikasnije i najjednostavnije kardio vežbe koje možete da primenjujete i bez odlaska u teretanu su trčanje, brzo hodanje i penjanje uz stepenice. Plivanje je takođe dobro jer utiče da se „otključaju“ masnoće zarobljene ispod kože. Da biste izgradili mišiće na delovima tela koji su najviše ugroženi celulitom, a to su zadnjica, stomak i butine, najviše će vam pomoći vežbe snage - čučnjevi, trbušnjaci i sl.

Primer jelovnika za dijetu Helen Foster uz koji ćete se osloboditi celulita i mršaviti 1 kg nedeljno

Doručak: frape od 2 dl obranog mleka, 1 banane, 1 kašike semenki lana, voćna salata od 1 pomorandže i 1 kruške

Ručak: krompir salata sa 2 iseckana štapića celera i jabukom, pomešane sa kašikom malomasnog majoneza i 50 g dimljenog lososa

Užina: 1 pomorandža

Večera: 125 g pileće šnicle sa grilovanim povrćem i 150 g namaza od pasulja

 

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading