Recept
Knedle sa šljivama po ovom receptu morate da isprobate, provereno uspevaju
28.06.2023 15:00
Nema ko ne voli knedle sa šljivama, još ako su pripremljena po ovom receptu - pun pogodak!
Ovaj klasik se ne može porediti sa bilo kojim drugim kolačem iz jednostavnog razloga što ništa nije dovoljno nalik jednostavnoj lepoti kojom knedle sa šljivama šarmiraju.
Knedle nisu zahtevne za pripremu ali neophodno je pripremiti ih par puta kako bi osetili pod rukom kada je dovoljno brašna i kako vam je najlepše i najbrže pripremiti ih.
Pročitajte Sočan kolač, gotov za pola sata - Sve sastojke već imate kod kuće
Zato, ne odustajte ako vam ne uspeju najbolje iz prvog puta. Pokušajte ponovo i uživajte u njihovim čarima.
Potrebne namirnice:
1 kg krompira (brašnjavog, belog)
prstohvat soli
1 jaje + 1 žumance
oko 250 g brašna
i još oko 200 g za rad
300 g očišćenih šljiva oko 15 komada
oko 15 (ravnih) kašičica šećera
5 supenih kašika ulja
200 g prezli
150 g šećera
1 vanilin-šećer
½ kašičice cimeta
Knedle sa šljivama - Način pripreme
Krompir dobro oprati. U dublju šerpu staviti vodu za barenje krompira, pa kada voda provri posoliti je. Kada voda baci ključ dodati krompir (sa ljuskom).
Obavezno poklopiti i sačekati dok voda ponovo ne počne da vri, a zatim smanjiti temperaturu.
Kuvati dok krompir potpuno ne omekša. Kada je krompir skuvan, ocediti ga od vode i vratiti na isključenu ringlu, par minuta (sve vreme ga okretati) da se blago prosuši. Skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi.
Prohlađen (nikako hladan) krompir oljuštiti i ispasirati. U krompir dodati celo jaje i žumance, fino sjediniti i u masu dodati brašno, pa sve dobro, laganim zahvatima ruke, umesiti.
Smesa ne treba da bude tvrda, već samo kompaktna, kako bi se sa njom dalje moglo raditi.
Nemojte svu količinu brašna sipati odjednom već iz nekoliko puta dodajte i proveravajte čvrstinu testa na taj način. Možda će nekada (u zavisnosti od vrste krompira) biti potrebno ± 400 g brašna, mada će u tom slučaju knedle biti tvrde. Opustite se i dozvolite sebi da pod rukom osetite koliko je testo kompaktno.
Napola umešeno testo prebaciti na pobrašnjavljenu radnu površinu i još malo ga doraditi (da dobije na čvrstini), pa formirati u oblik valjka. Zatim, testo iseći na 15-ak delova jednake veličine.
Pročitajte Šta danas za ručak? Rolat Ene Popov odobrile domaćice
Šljive oprati, prerezati na pola, izvaditi koštice i tako pripremljene koristiti za punjenje knedli. Svaki isečeni deo testa, po široj strani staviti na dlan, pa blago tanjiti kako bi dobilo obim potreban za umotavanje šljive.
Na sredinu testa staviti šljivu, polako sipati šećer na nju, zatim prikupljati testo sa svih strana i formirati lopticu, vodeći računa da nema delova koji nisu dobro sastavljeni.
Ukoliko vam je ovo problem, probajte ovako – na rastanjeno testo dodati polutku šljive stavljajući je na jednu polovinu testa, usuti šećer i preklopiti drugom polovinom testa, lagano spojiti i valjati u dlanovima, kako bi se formirala loptica.
U dublju šerpu usuti vodu iznad polovine njene zapremine. Kada provri, dodati malo soli i u kipuću vodu (kutlačom ili rešetkastom kašikom) spuštati pripremljene knedle.
Nemojte sve knedle praviti odjednom, već u turama, kako ne bi popustile dok čekaju svoj red na toplu kupku. Znači, pravite po 5-6 loptica, kuvajte i dok se one kuvaju pravite sledećih 5-6.
Kada loptice isplivaju na površinu vode, izvadite ih rešetkastom lopaticom i odmah valjajte u pripremljene prezle.
Pročitajte Brzinska, a dobra klopa - Recept Nataše Pavlović pravi izbor za leto (video)
Knedle kuvati na umerenoj temperaturi.
U ugrejano ulje usuti prezle, smanjiti temperaturu i pržiti uz stalno mešanje dok prezle ne upiju ulje. Tada dodati šećer i nastaviti sa mešanjem, kako ne bi bilo grudvica. Skloniti sa plotne, dodati vanil-šećer i cimet, promešati i u tako pripremljene prezle valjati obarene i vruće knedlice (odmah nakon barenja).
Knedle slagati u posudu po želji i odozgo posuti sa još malo prezli. Servirati toplo.
Komentari. (0)