Recept

Gotovo dok kažeš keks: Recept za čuveni škotski slatkiš od samo tri sastojka ćete obožavati

Autor:

01.07.2023 14:15

Foto: Unplash

Foto: Unplash

Recept za škotski slatkiš ćete obožavati



Želite da se zasladite, ali ne i da provodite sate pored šporeta? Tradicionalni škotski keks je pravi izbor za vas.

Ovaj keks se, prema nezvaničnim podacima, sprema još od 16. veka, a s obzirom na to da sadrži dosta maslaca koji se tada smatrao jako skupom namirnicom, jeo se samo u posebnim prilikama.

Danas se u njemu uživa tokom cele godine, omiljen je uz kafu, čaj ili šolju mleka.

Unplash

 

Recept za škotski slatkiš zahteva samo tri sastojka, jednostavan je za pripremu, a ukus će sasvim sigurno osvojiti srca vaših najmilijih. 

Pročitajte Knedle sa šljivama po ovom receptu morate da isprobate, provereno uspevaju

Sastojci:

330 g brašna

220 g maslaca

100 g šećera

Pročitajte Za nedeljni ručak, posebne prilike ili svaki dan - Pileći ražnjići iz rerne

Priprema:

Pomešajte brašno i šećer u posudi, pa umešajte maslac isečen na manje komade. Mešajte sastojke dok ne dobijete smesu koju možete oblikovati u kuglu.

Kuglu testa podelite na dva jednaka dela. Ravnomerno utisnite svaki deo testa u dva zasebna plitka okrugla lima za pečenje koje ste prethodno namastili.

Površinu testa izbockajte viljuškom pa stavite da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 160 stepeni na 30-40 minuta, odnosno dok ne dobiju lepu zlatnu boju.

Pustite da se keks ohladi do kraja, pa ga secite na trouglove ili krugove. Pospite šećerom po želji.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading