Recept
Gotovo dok kažeš keks: Recept za čuveni škotski slatkiš od samo tri sastojka ćete obožavati
01.07.2023 14:15
Recept za škotski slatkiš ćete obožavati
Želite da se zasladite, ali ne i da provodite sate pored šporeta? Tradicionalni škotski keks je pravi izbor za vas.
Ovaj keks se, prema nezvaničnim podacima, sprema još od 16. veka, a s obzirom na to da sadrži dosta maslaca koji se tada smatrao jako skupom namirnicom, jeo se samo u posebnim prilikama.
Danas se u njemu uživa tokom cele godine, omiljen je uz kafu, čaj ili šolju mleka.
Recept za škotski slatkiš zahteva samo tri sastojka, jednostavan je za pripremu, a ukus će sasvim sigurno osvojiti srca vaših najmilijih.
Pročitajte Knedle sa šljivama po ovom receptu morate da isprobate, provereno uspevaju
Sastojci:
330 g brašna
220 g maslaca
100 g šećera
Pročitajte Za nedeljni ručak, posebne prilike ili svaki dan - Pileći ražnjići iz rerne
Priprema:
Pomešajte brašno i šećer u posudi, pa umešajte maslac isečen na manje komade. Mešajte sastojke dok ne dobijete smesu koju možete oblikovati u kuglu.
Kuglu testa podelite na dva jednaka dela. Ravnomerno utisnite svaki deo testa u dva zasebna plitka okrugla lima za pečenje koje ste prethodno namastili.
Površinu testa izbockajte viljuškom pa stavite da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 160 stepeni na 30-40 minuta, odnosno dok ne dobiju lepu zlatnu boju.
Pustite da se keks ohladi do kraja, pa ga secite na trouglove ili krugove. Pospite šećerom po želji.
Komentari. (0)