Torta
Čarolija za sladokusce: Otkrivamo vam recept za trioladu
08.10.2023 13:26
Recept za trioladu oduševio domaćice
Za sve ljubitelje čokolade danas imamo savršenu poslasticu. U pitanju je torta, a budući da se sastoji od tri vrste čokolade, naziv je više nego simboličan – triolada.
Ova raskošna torta sa tri vrste čokoladnog krema i biskvitom prosto se topi u ustima, a dobra vest je da je recept za trioladu brz i jednostavan.
Ako bismo morali da izdvojimo neku manu, to bi bila ta da više vremena treba da se stegne, ali kada je jednom napravite, shvatićete da je ona vaš kec u rukavu za sve važne prilike.
Recept za trioladu izgleda ovako
Sastojci za koru
3 jajeta, 3 kašike šećera, 2 kašike ulja, 3 kašike brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 1 kašika kakaoa, 1/2 ekstrakta ruma (nije obavezno)
Za beli fil
250 g bele čokolade, 125 ml slatke pavlake, 1 želatin, 275 ml slatke pavlake
Pročitajte Volite slatkiše? Kolač sa grčkim jogurtom Irina Vukotić često pravi, evo i zbog čega
Za mlečni deo
200 g mlečne čokolade, 125 ml pavlake za šlag, 1 želatin, 175 ml slatke pavlake
Za tamni deo
200 g crne čokolade, 125 ml pavlake za šlag, 1 list želatina, 125 ml slatke pavlake
Za sirup za koru
50 g šećera, 50 ml vode, 1/2 bočice ekstrakta ruma (opciono)
Recept za trioladu - Priprema
1. Umutite belanca sa tri kašike šećera. Pomešajte žumanca sa uljem i rumom, te sipajte ovu smesu preko belanaca i mešajte varjačom. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo i kakaom i umešajte lagano u prethodnu smesu.
Pecite koru na 180 stepeni oko 25 minuta. Ostavite da se skroz ohladi pa je zalijte sirupom koji pravite tako što pomešate šećer i vodu i stavite da provri, sklonite sa vatre i dodate rum.
Pročitajte Topi se u ustima, a tako lako priprema - Kremasta čokoladna torta postaće omiljena poslastica cele porodice (recept)
2. Sva tri fila se prave na isti način, samo svakom dodajete drugu čokoladu.
Pomešajte prvo 125 ml slatke pavlake sa izlomljenom čokoladom i zagrevajte da se otopi, a da ne proključa. Ostavite da se potpuno ohladi. Razmutite želatin sa 40 ml vode i ostavite da odstoji 10 minuta.
Kada odstoji, polako ga zagrevajte da se skoz otopi, a da ne provri. Prohladite ga i umutite ostatak slatke pavlake i uzmite dve kašike pavlake i dodajte želatinu pa izmešajte da se sjedini.
Tu smesu istresite u čokoladni deo krema i izmešajte, pa onda sve zajedno dodajte u umućenu slatku pavlaku.
3. Preko kore u kalupu nanesite najpre najtamniji fil, a potom mlečni i zatim beli. Ostavite tortu da se stegne, a zatim je dekorišite glazurom od čokolade i krupno rendanom čokoladom.
Komentari. (0)