Recept

Domaćice oduševljene: Recept za hrskav hleb bez kvasca

Autor:

04.01.2024 17:14

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Recept za hleb bez kvasca zvuči skoro neverovatno, ali je i te kako moguće, isprobajte ovaj naš



Čini se da je ovih danas kvasac na listi najtraženijih namirnica

Kako ga je u vreme pandemije korona-virusa skoro bilo nemoguće naći u prodavnicama, nije na odmet imati jedan recept za hleb bez kvasca, preukusan i lak. 

Photo by Pixaby from Pexels

 

Za recept za hleb bez kvasca potrebno je:

- 200 g raženog brašna,

- 200 g integralnog brašna,
- 200 g belog pšeničnog brašna,
- 1/2 dl ulja
- 2 dl surutke,
- 2 dl crnog piva

- kašika sveže narendanog đumbira,
- 2 kašičice sode bikarbone,
- kašičica soli,
- kašičica šećera.

Pošto su recepti za hleb sa pivom uglavnom sa područja Britanskog ostrva, ili Irske, uobičajeno je da se za ovakav beskvasni hleb koristi mlaćenica (surutka koja ostaje od mućenja putera) umesto vode ili mleka, kao i razne vrste piva.

Kako se kod nas "mlaćenica" ne može pronaći u prodavnicama, možete koristiti običnu surutku ili jogurt, takođe kefir.

Pročitajte Uz ovaj recept imaćete najbolju božićnu česnicu, lako i za početnike

Vrstu brašna možete menjati i koristiti ono koje vama najviše odgovara. Takođe, ako želite, u testo možete dodati i različite vrste semenki: od bundeve, suncokret, lan, susam...

Rernu uključite da se greje na 180°C.

Photo by Vaibhav Jadhav from Pexels

 

Priprema:

U većoj posudi izmešajte suve sastojke: brašno, so, šećer, sodu bikarbonu i đumbir. Postepeno dodajte surutku i pivo da biste umesili lepljivo testo. To znači da ne treba da bude ni previše retko, ni previše suvo. Nije potrebno da dugo mesite testo, dovoljno je samo da se svi sastojci dobro umešaju.

Dugački kalup namastite i pospite brašnom. U njega sipajte pripremljeno testo. Kalup sa testom stavite u zagrejanu rernu i pecite na istoj tempraturi 50 do 60 minuta u zavisnosti od toga koliko volite da hleb bude hrskav.

Hleb izvadite i stavite u pamučnu krpu da se ohladi.

Komentari. (0)

Loading