Slavica Rokvić

Kremasta i vazdušasta torta po receptu Slavice Rokvić ulepšaće svako slavlje, ima jedan poseban sastojak

Autor:

13.08.2024 12:55

Foto: Instagram

Foto: Instagram

Torta Slavice Rokvić omiljena letnja poslastica



Da je Slavica Rokvić izvrsna kuvarica, dobro je poznato.

Udovica Marinka Rokvića redovno svoja kulinarska umeća deli na društvenim mrežama, a torta Slavice Rokvić danas je najtraženiji recept.

Instagram

 

„Obećala sam vam recept i ispunjavam obećanje. Star je više od trideset godina, a torta nosi naziv „Biljana” i ime je dobila po osobi koja mi je dala ovu recepturu.

Najviše me podseća na žerbo ili žarbo tortu kako je ko krsti, koja je iz nekog razloga pretrpela izmene. Da li je Biljana menjala, oduzimala, dodavala sastojke nije ni bitno.

Važno je da je zbog svog predivnog ukusa postala neizostavna na svim našim proslavama radosti. Povrh svega bez glutena je. A šta je potrebno od materijala?

Kora - 20 belanaca, 20 kašika šećera, 400 g mlevenih oraha, 400 g rastopljene čokolade. Belanca umutiti mikserom, a druge sastojke dodati uz pomoć varjače.

Pročitajte Ukusno i lagano - Sa receptom Slavice Rokvić nema greške

U okrugli pleh obavezno staviti pek papir. Peći na temperaturi 220 stepeni petnaestak minuta pa smanjiti na 180 stepeni još 30 minuta. Tada prekrijem folijom koru da ne izgori. Kada se ohladi, iseći patišpanj na tri jednaka dela, na tri kore.

Fil - 20 žumanaca, 500 g prah šećera, 6 vanilin šećera i 500 g putera (u zadnje vreme smanjim količinu šećera, ja kao i Biljana). Kuvati na pari sve osim putera. Kada se ohladi, umutiti puter i postepeno dodavati fil.

 

 

Premazivati svaku koru. Filovanje završite filom. Na kraju šlagom dekorisati. I naravno začiniti ljubavlju. Jer sve što se pravi uz njenu pomoć dobija poseban ukus.

Nisam snimala kako sam je pravila, ali mislim da je ovaj finalni deo dovoljan. Obradujte one koje volite i obavezno podelite komentare i slike vašeg remek-dela, vaše ‘Biljane’. Prijatno i radujmo se”, poručila je Slavica svojim pratiocima uz video ukusnog deserta.

 

Komentari. (0)

Loading