Zdrav život

Kako se hranio blistavi um: Nikola Tesla imao je stroga pravila, a ovaj obrok bio je obavezan

Autor:

27.09.2024 09:15

Foto: AKG Images/Profimedia

Foto: AKG Images/Profimedia

Ishrana Nikole Tesle bila je posebna, baš kao i veliki naučnik



Kad biste imali priliku da sednete u vremensku mašinu i vratite se u prošlost, ne tako davnu, možda u doba kada je živeo i stvarao Nikola Tesla, da li biste voleli da zavirite i u jelovnik našeg velikog naučnika?

Na koje „gorivo“ je radio taj blistavi um? Gospodar munja i čovek koji je izumeo 20. vek po mnogo čemu je bio specifičan, neki su ga smatrali i čudakom. Ako u obzir uzmemo njegov način života i rada, zaključak je jasan - i ishrana Nikole Tesle bila je posebna.

USA Library of Congress/Profimedia

 

Bio je visok, vitak, uvek je nosio istu frizuru, a doživeo je i duboku starost. Imao je 86 godina kada je napustio ovaj svet, sam i zaboravljen od svih, u svojoj sobi na 33. spratu hotela “Njujorker”.

Jednom prilikom njegov sestrić Sava otkrio je kakve je navike čuveni izumitelj imao. Možda je baš njima mogao da zahvali na dugovečnosti.

Pročitajte Čudesni zeleni napitak bez kojeg Novak Đoković ne počinje dan - Ovaj sok daje mu nadljudsku snagu

- Tesla ne pije alkohol, ne puši, ne uzima kofein, čak i šećer izbegava. Ujutru posle kupanja i gimnastike jede belanca od četiri kuvana jaja, mleko i vrlo malo hleba. U podne ne jede ništa. Uveče supu, mnogo zelenog povrća, na kraju jednu jabuku. Pije samo vodu.

Redovno je vežbao, a i u poznim godinama bio je izuzetno vitalan. Govorio je da postoji mnogo stvari koje nas čine neproduktivnim i da je jedna od njih loša ishrana.

Photo by jenvit keiwalinsaridfrom Pexels

 

- Unosimo pogrešne vrste hrane i pijemo pogrešne vrste tečnosti. Većina štete se nanosi prejedanjem i nedovoljnim vežbanjem, što doprinosi toksičnim stanjima u telu i onemogućava izbacivanje nakupljenih otrova - istakao je u jednom intervjuu.

- Zašto preopterećivati ​​telo koja nam služi? Jedem dva obroka dnevno i izbegavam svu hranu koja stvara kiselinu. Skoro svi jedu previše graška, pasulja i ostalih namirnica koje sadrže mokraćnu kiselinu i druge otrove.

- Jedem sveže povrće, a ribu i meso retko. Riba je poznata kao hrana za mozak, ali ima vrlo jake kisele reakcije jer sadrži mnogo fosfora.

Shutterstock

Meso je konzumirao tek jednom ili dvaput godišnje, dok je za krompir govorio da je sjajan i da bi ga trebalo jesti bar jednom dnevno. Ishrana Nikole Tesle bila je specifična, a slavni naučnik se i u toj sferi držao gvozdenih pravila.

Na sajtu “Tesla Universe” postoji podatak da je ručak smatrao suvišnim, dok doručak nikad nije preskakao. 

Pročitajte Jesen stiže, a s njom i male napasti zvane virusi - Ove namirnice jačaju imunitet i čuvaju nas od sezonskih bolesti

„Dva obroka na dan su mi popravila zdravlje“, otkrio je. Omiljena hrana bila mu je supa od luka i celera.

Čovek bez čijih bi izuma današnji svet verovatno izgledao drugačije smatrao je jaja i mleko čudesnim namirnicama. Voleo je spanać i pirinač, klonio se sira, a za voće je govorio da je neophodno jer reguliše rad sistema za varenje i sadrži vitamine.

Komentari. (0)

Loading