Običaji
Sutra se sprema vasilica: Trpeza za Mali Božić ne sme da prođe bez pogače za sreću!
13.01.2025 14:03
Vasilica je obredni hleb ili lepinja koja se priprema na Mali Božić ili Srpsku Novu godinu
U mnogim domovima, tradicija obeležavanja Malog Božića i praznika Sv. Vasilija Velikog, nalaže pripremu vasilica.
Vasilica je obredni hleb ili lepinja koja se običajno priprema s puno ljubavi, a tradicionalno jede samo na ovaj praznični dan. Vasilica se može pripremati i pojedinačno, poput buhtli, te otuda i vasilice.
Vasilica simbolizuje radost, blagostanje i zajedništvo, pa je nezaobilazan deo praznične trpeze na Mali Božić.
Vasilice mogu biti slane ili slatke, izrađene od kiselog ili lisnatog testa, ukrašene raznim motivima, ali im je zajedničko da se prelivaju medom.
Pročitajte: Jednostavan recept za neodoljivo jelo sa ukusom srpske tradicije
Ovaj običaj potiče iz priče o Svetom Vasiliju Velikom, koji se naziva "pčelom crkve Hristove" – darivao je vernike medom, dok je bezbožnike "ubadao" svojom rečju.
Kako se pravi vasilica
Sastojci:
- 800 g brašna
- 200 g masti ili ulja
- 40 g kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 kašika šećera
- mlaka voda
- med, orasi
Kvasac izmrvite, pa dodajte malo vode i šećera, promešajte i ostavite da nadođe. Zamesite testo od koristeći sve sastojke, osim meda, pa ostavite da naraste. Podelite testo na 13 delova, 12 oblikujte u lepinjice, a ostatak rastanjite i isecite na trake kojima ćete ukrastiti lepinjice.
Položite jufkice u podmazanu tepsiju ili pleh i ostavite da narastu. Po želji, pre pečenja premažite ih uljem ili umućenim jajetom sa malo mleka, pa u sredinu svake utisnite po polovinu jezgra oraha. Pecite ih u ugrejanoj rerni na 200°C oko pola sata. Poslužite toplo, preliveno medom i posuto mlevenim orasima.
Komentari. (0)