Uživanje za sva čula: Moderan pristup, a tradicionalni kvalitet vina
30.11.2016 16:45
Vekovima je vino najromantičnije i najomiljenije piće za uživanje. Kako predanja kažu mnogi bogovi su konzumirali vino, a onda odlučili da ga poklone ljudima kao eliksir za uživanje.
Danas se preporučuje za svaku priliku, opuštanje, druženje sa prijateljima, a pasionirani ljubitelji i poznavaoci dobro ga kombinuju sa hranom.
Belo, roze ili crveno vino Alexandria iz vinarije Tikveš krasi drugačiji, moderniji izgled, a sa mnogo ljubavi i pažnje napravljeno je i proizvedeno novom tehnologijom.
Vino Alexandria Rose je kupaža muskat hamburga, merloa i kaberne sovinjona. Prepoznatljivo je po karakterističnoj boji breskve, a kada ga probate osetićete intenzivne tropske arome sa dominacijom grejpfruta i manga, a u kombinaciji sa dunjom, dinjom i nijansom arome đumbira.
Sve ove note i ukuse možete da osetite ako ga konzumirate na temperaturi od 10°C do 12°C. Možete ga poslužiti kao aperitiv, a izuetno je dobro u kombinaciji sa svežim salatama, pastom iii voćnim poslasticama. Da bi uživali u vinu, sagledajte ga svim čulima - od sipanja u čašu, preko božanstvene boje koja se prelama na svetlosti, potom mirisu, na kraju se prepustite ukusu.
Ako ste ljubitelj belog vina u tom slučaju treba da znate da je Alexandria White polusuvo vino i proizvedeno od sorte grožđa rizling. Kada pogledate kroz čašu prema svetlosti uživaćete u prozirno zeleno-žutoj boji, karakterističnom mirisu, sa dominacijom citrusa i umerenim i slatkastim ukusom. Najbolje se kombinuje uz ribu, morske podove i srednje pečeno meso, a služi na temperaturi od 10°C do 12°C.
Kada uz meso sa roštilja i divljač treba da odaberemo vino, prava kombinacija je crveno. Alexandria Red proizvedeno je od sorte grožđa kaberne sovinjon. Njegova boja je duboko tamno crvena sa intenzivnom aromom crvenog i crnog bobičastog voća. Ova vina se služe na temperaturi od 16°C do 18°C.
Da bi postali poznavalac pravilnog konzumiranja i uparivanja vina sa hranom neophodno je mnogo učenja i finesa. Potrebno je znati više o samoj vinovnoj lozi, procesu proizvodnje, načinu čuvanja, konzumiranja. Drugi deo vinske kulture podrazumeva način života, poštovanje prema vinu i ljubav koju vremenom izgradite konzumirajućipiće bogova.
Komentari. (0)