Ako želite vrhunsko telo i čelično zdravlje, hranite se kao vrhunski sportisti! Olimpijska dijeta je jednostavna, a izuzetno efikasna

Autor:

07.08.2024 13:10

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Olimpijska dijeta efikasno topi kilograme i čuva naše zdravlje



Olimpijci su sa Olimpa, a mi ostali smo – obični smrtnici. Šalu na stranu, neki sportisti postigli su toliko neverovatne uspehe da ih s pravom uzdižemo na vrh planine grčkih bogova ili ih smatramo vanzemaljcima. Pogledajte samo Novaka Đokovića.

Pošto se već nedeljama sve vrti oko Ajfelove kule, to jest Pariza, gde se održavaju Olimpijske igre, sportisti su trenutno najveće planetarne zvezde. Za njihove rezultate nije zaslužan samo talenat već i čelična volja, disciplina, način ishrane...

Shutterstock

 

Dok većina nas pokušava da se oslobodi suvišnih kilograma i smanji unos kalorija, kod sportista je ta priča drugačija. Oni moraju da obnove energiju posle napornih treninga, zbog čega su im obroci jači i obilniji. Ipak, neke njihove principe možemo da usvojimo.

Da li ste nekad čuli za olimpijsku dijetu? Ovaj režim ne samo da vrlo efikasno topi kilograme, već čuva i naše zdravlje, kao i obim struka, kuka i ostalih delova tela.

Pročitajte Omiljeni doručak Nikole Jokića ima 5000 kalorija, drži sitost, a sprema se za samo 5 minuta

Najuspešniji olimpijac svih vremena, američki plivač Majkl Felps, koji je na Igrama osvojio čak 28 medalja, od toga 23 zlatne, dnevno je unosio neverovatnih 10.000 kalorija. „Običnom smrtniku” treba pet puta manje.

Preporučeni dnevni unos za neaktivnog odraslog muškarca iznosi između 2.000 i 2.200, a za ženu od 1.800 do 2.000 kalorija. Ako niste maratonac, odbojkašica ili vaterpolista, držite se ove tabele.

Shutterstock

 

Olimpijska dijeta je, zapravo, vrlo jednostavna. Izbegavajte namirnice koje mogu da vam škode ako niste preterano aktivni, a prednost dajte zdravim. Jednostavno, zar ne?

Olimpijci ne preskaču doručak, jer im je neophodno gorivo za novi dan. Isto je potrebno i ljudima koji svakog dana odlaze na posao i često ručaju „s nogu” jer nemaju dovoljno vremena za normalan obrok.

Najbolji doručak sastoji se od visokokvalitetnih ugljenih hidrata kao što su integralni hleb, ovsena kaša, vlakna. Neko, opet, prednost daje proteinima, pa ujutru voli jaja na oko sa slaninom, što je, zapravo, odličan izvor energije ukoliko se ne pretera i ne unosi baš svakog dana.

Shutterstock

 

Proteini su veoma važni za pravilno funkcionisanje mišića i uopšte organizma.

Ćuretina, piletina, teletina – nemasno meso – svakako se preporučuju, kao i sveže povrće i voće, kao izvori vitamina, potom riba (zbog omega-3 masnih kiselina), braon pirinač, kinoa, sočivo, orašasti plodovi.

Antioksidansi neutrališu slobodne radikale koji često umeju da naruše naše zdravlje, pa treba obratiti pažnju na to da ih uvek imamo u rezervi. U igri su bobičasto voće, lisnato povrće poput kelja i blitve, brokoli, artičoke, paradajz.

Shutterstock

 

Od zdravih masit preporučuju se maslinovo ili suncokretovo ulje, kao i avokado, jaja, čia semenke.

Riba je, takođe, uvek dobrodošla na trpezu. Da li će to biti plava ili bela, morska ili rečna, odluka je na vama. Ako volite, možete ponekad ručku da dodate i morske plodove.

Pročitajte Najbrža i najlakša dijeta - Za tri dana tri kilograma manje, tajna je u ovom voću koje svi obožavamo

Izbacite šećere, zaboravite na brzu hranu, alkohol i prerađene sokove. To je strogo zabranjeno. Sok od celera je odlična ideja, ceđeno voće, biljni čajevi, a pošto je hidratacija apsolutni “must”, najbrži i najefikasniji način da je telu obezbedite bez dileme je – obična voda.

Komentari. (0)

Loading