Novak Đoković

Čudesni zeleni napitak bez kojeg Novak Đoković ne počinje dan: Ovaj sok daje mu nadljudsku snagu

Autor:

08.08.2024 13:45

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Ishrana Novaka Đokovića je specifična, a dan počinje ovim napitkom



Novak Đoković nastavlja da piše istoriju i da obara rekorde. Najstariji je teniser koji se našao u finalu turnira na Olimpijskim igrama, pa još i pobedio. Iako ima već 37 godina, i dalje je nedodirljiv.

Koliko puta su se ljudi zapitali kako mu sve to polazi za rukom (i reketom!), i kako je moguće da je toliko izdržljiv kada ne jede meso. No, energiju crpi iz drugih izvora, mnogi će reći i zdravijih.

Clive Brunskill/Getty Images

 

Vitak, vretenaste građe, bez grama viška, brz je i neuhvatljiv bez obzira na činjenicu da mu je vreme za penziju, lako se kreće, gotovo leti po terenu, stiže sve loptice, čak ga ni povrede ne usporavaju. Kako to?

Disciplina, mentalna snaga, izbor namirnica koje unosi, sve to, kombinovano sa talentom i posvećenim radom, doprinelo je enormnom uspehu srpskog tenisera.

Pročitajte Evo kada je Nole poslednji put pojeo celu čokoladu

Ishrana Novaka Đokovića je veganska, na meniju su žitarice, voće i povrće, ali postoji i jedan napitak koji slobodno možemo nazvati čudesnim eliksirom.

Dan uvek počinje čašom tople vode i limunom, kako bi pomogao telu da se detoksikuje. U jutarnju rutinu uključen je sok od celera, kao i zeleni smuti, prepun sastojaka bogatih antioksidansima kao što su alge i spanać.

Shutterstock

 

‒ Ne volim da uzimam hranu koja zahteva mnogo energije za varenje, posebno u prvom delu dana, kada mi treba najviše energije za trening – objašnjava teniski as u svojoj knjizi “Serviraj za pobedu”.

U frižideru uvek drži sveže stabljike celera, koje ubacuje u sokovnik. I to je, u suštini, cela filozofija pripreme ovog napitka, za kojim posežu i druge slavne ličnosti kao što su Naomi Kembel, Robert de Niro, Gvinet Paltrou, Liv Tajler...

U čemu je tajna svima dostupnog i jeftinog povrća i soka koji svako može da napravi kod kuće za nekoliko minuta? Evo zašto je celer toliko značajan u lancu zdrave ishrane...

Pre svega, može da se pohvali visokim sadržajem vode, što znači da je odličan za hidrataciju. To je veoma bitno za telo, ne samo tokom toplih letnjih dana kada tečnost gubimo brže nego inače, nego uvek.

Shutterstock

 

Bogat je vlaknima, koja između ostalog pospešuju rad organa za varenje, a ako tome dodamo vitamine K, A i C, kalijum i čitav niz antioksidanata, dobićemo pravu bombu koja čuva zdravlje i imuni sistem, a usput nam obezbeđuje energiju.

Takođe, celer je i prirodni diuretik, što znači da oslobađa organizam od nakupljene vode.

Pročitajte Ako želite vrhunsko telo, hranite se kao vrhunski sportisti! Olimpijska dijeta je jednostavna, a izuzetno efikasna

Evo i jednog jednostavnog recepta. Uzmite dve veze celera i odrežite osnovu i vrh stabljike, koje ćete iseći na trećine, pa ih ubacite u blender. Dodajte pola šolje tople vode, pa miksajte u blenderu velikom brzinom oko 30 sekundi.

Dobijenu smesu procedite kroz gazu ili cediljku, kako biste dobili bistar sok. Po želji, dodajte malo isceđenog soka od limuna.

Komentari. (0)

Loading