Saveti za bolji život

Kako uštedeti 5.000 evra za godinu dana? Da, moguće je, a sve što vam treba je ovaj jednostavan trik

Autor:

14.08.2024 12:15

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kako uštedeti pet hiljada evra za godinu dana



Novac ne pada s neba i ne raste na drveću, a sedmicu na lotou možemo da izvučemo samo ako smo baš najsrećniji među srećnicima. Ukoliko ne zasučemo rukave i sami se ne potrudimo, teško da ćemo živeti bolje. Toga smo svesni, zar ne?

Nismo uvek pažljivi i često se razbacujemo, skloni smo da trošimo novac na nešto što nam zapravo ne treba. Sada ćemo vam otkriti jedan jednostavan trik – kako uštedeti pet hiljada evra za godinu dana.

Shutterstock

 

„Kupujemo stvari koje nam ne trebaju novcem koji nemamo kako bismo impresionirali ljude do kojih nam nije stalo.” Verovatno ste mnogo puta čuli ovu frazu.

Izgovorio ju je finansijski guru Dejv Remzi, čije su knjige sa savetima o štednji postali pravi bestseleri. Ovog puta predstavljamo vam jednu od najpopularnijih metoda – kako uštedeti pet hiljada evra za godinu dana.

Pročitajte Šta da radite ako nađete nestalo dete? Prvi korak najvažniji

Oni koji su probali tvrde da je rešenje vrlo jednostavno, a efikasno. Evo šta treba da uradite.

Na papirićima napišite brojeve od jedan do sto. Možete da koristite i koverte umesto papirića. Odaberite jedan dan u sedmici i svake nedelje izvucite po dva papirića ili dve koverte.

Shutterstock

 

Iznos koji piše na njima treba da pretvorite u evre, da saberete i odvojite na stranu. Na primer, ako izvučete brojeve pet i 24, te nedelje morate na stranu da stavite 29 evra.

Desiće se, normalno, da odaberete i veće cifre - recimo 99 i 45, što znači da treba da sklonite 144 evra na stranu. Da li imate toliko da ostavite nedeljno? Pa, možda uspete ako budete dovoljno jaki da odolite potrošačkim izazovima.

Metoda "kako uštedeti pet hiljada evra za godinu dana" odlična je za uspostavljanje novih životnih navika. 

Razmislite dobro i otkrijte gde su „rupe”, odakle vam curi novac, na šta ga trošite, da li vam je neophodno to što kupujete... S druge strane, obratite pažnju i na stvari koje možete da prodate. Sigurno ima dosta toga što vam uopšte nije potrebno.

Shutterstock

 

Možda neki komad nameštaja koji godinama stoji na tavanu ili antikvitetni predmet koji nema sentimentalnu vrednost, jer ga niste dobili od bliske osobe koja vam znači?

Pročitajte Dizajnerka doma Bekamovih otkriva kako da okrečite stan da prostor izgleda vizuelno veće

Da li imate garderobu koja je u odličnom stanju, a ne sećate se kada ste je poslednji put pretresli? Samo vam zauzima mesto u ormanu. Rešite se „sakupljača prašine”, to može da vam donese dosta novca.

Ako se držite pravila, na kraju ciklusa, posle šest meseci trebalo bi da sakupite tačno 5.050 evra, pa nije čudo što je metod 100 koverti zaludeo svet.

Komentari. (0)

Loading