Zdrava hrana

Bundeva, kraljica jeseni, brine o našem imunitetu, vitalnosti, a i dobrom raspoloženju

Autor:

22.10.2024 15:05

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Bundeva je savršena namirnica i nekrunisana kraljica jeseni



Bez nje ova sezona verovatno ne bi bila tako sočna, narandžasta i vesela. Zato je i zovu kraljicom jeseni.

Bundeva je savršena namirnica u svakom smislu, a sa one strane Atlantika ovih dana i najaktuelnija, jer Noć veštica bez nje ne bi bila to što jeste, kao što, na primer, Novu godinu ne možemo da zamislimo bez jelke.

Shutterstock

 

I dok su mnogi u dilemi u koju kategoriju je svrstati – da li je voće ili povrće, ono što je sigurno jeste da je bundeva izuzetno zdrava, ukusna, hranljiva, a mnogima i omiljena biljka.

Ne kažemo to samo zbog neodoljivih narandžastih nijansi kojima razbija sivu jesenju monotoniju.

Pročitajte Njeno veličanstvo jabuka i 10 razloga da odmah zagrizete ovo rajsko voće

Tikva, ludaja, dulek ili čak vojvođanska banana, čest je sastojak raznih jela, i slanih i slatkih, poput čuvene pite bundevare, a predstavlja i idealnu zimsku dozu imuniteta i vitalnosti.

Koliko je važna u lancu ishrane, znali su još američki starosedeoci Indijanci jer im je pomagala da izdrže duge i hladne mesece.

Kada su u Novi svet stigli prvi evropski doseljenici, nije im dugo trebalo da shvate kakvo blago imaju pred sobom. Eldorado zdravlja, ali i najpoznatiji ukras za Noć veštica.

Shutterstock

 

Brzo je našla i put do Evrope, gde je prvobitno služila kao hrana za stoku. Danas se uzgaja na svim meridijanima i deo je mnogih specijaliteta jer je ukusna, lako se vari i vrvi od važnih sastojaka.

Ima ih raznih vrsta i oblika: male i velike, duguljaste i šarene, narandžaste, zelene, crvene, sa prugama... U njenu čast širom planete održavaju se veseli festivali, pa tako i kod nas u Banatu sredinom oktobra, kada svi žive za Dane ludaje.

Bundeva je savršena namirnica: sadrži skoro 90 odsto vode i mnoge hranljive i zdrave sastojke, od proteina, kiselina i ugljenih hidrata, preko minerala poput kalcijuma, kalijuma, gvožđa, fosfora, do vitamina A, C, E i B grupe.

Njena boja ukazuje na to da je i bogat izvor beta karotena, snažnog antioksidansa koji štiti organizam od slobodnih radikala, jača imuni sistem i čulo vida, sprečava razvoj malignih tumora.

Idealna je i za smanjivanje težine i čišćenje organizma jer u 100 grama ima svega 28 kalorija, a što je najlepše, može da se pripremi na bezbroj načina.

Shutterstock

 

Od bundeve se mogu pripremiti i salata, sok, pekmez, možete da je pečete u rerni ili na roštilju. Naravno, najbolje je konzumirati je sirovu, direktno iz bašte.

Bele semenke bundeve ne samo da spadaju među omiljene grickalice, već su i veoma zdrave jer sadrže karotenoide, omega kiseline i cink koji čuva gustinu kostiju. No, ne treba preterivati jer, za razliku od ploda, seme ima dvadesetak puta veću kalorijsku vrednost.

Iz semenki se dobija ulje koje zbog specifičnog ukusa daje posebnu aromu jelima. Bogato je esencijalnim masnim kiselinama koje povećavaju energiju organizma, poboljšavaju zdravlje reproduktivnih organa i obezbeđuju lep izgled kože, kao i bolju funkciju nervnog sistema.

Pored mnogih lekovitih svojstava i obilja dragocenih sastojaka, bundeva je i čuvar dobrog raspoloženja, jer se u njenom sočnom mesu krije amino-kiselina koja podstiče izlučivanje serotonina, hormona koji stvara osećaj sreće.

Shutterstock

 

Zato je mnogo bolje da, umesto tableta, osoba koja nije baš u elementu pojede krišku kuvane ili pečene bundeve, savetuju narodni lekari. U svakodnevnoj ishrani, tvrde stručnjaci, sprečava anksioznost i pojavu depresije.

Preporučuje se u lečenju artritisa, upala organa za varenje i proširenih vena.

Pročitajte Jesen stiže, a s njom i male napasti zvane virusi - Ove namirnice čuvaju nas od sezonskih bolesti

Najnovija istraživanja pokazuju da smanjuje holesterol u krvi i da je odlična za problematičnu kožu, koju ne samo što neguje i hrani već je i štiti od raka.

Zbog svih ovih osobina, bundeva predstavlja važnu kariku u našem lancu ishrane. A dugo je bila nepravedno zanemarena.

Komentari. (0)

Loading