Spas u poslednji čas - Brzi Jafa kolač ulepšaće vam novogodišnju noć
31.12.2020 12:00
Neke poslastice u trenutku mogu da nas vrate u detinjstvo. Jedna od onih koju smo obožavali, a koja je nepravedno zaboravljena, jesti i domaći jafa kolač
Ima li nešto bolje od spoja čokolade i pomorandže? Zavisi od ukusa, ali bez obzira na to šta preferirate, složićete se da je sudar slatkog i kiselkastog pravi poklon za nepca. Kad se tome doda i sočna korica, ispunjeni su svi kriterijumi za vrhunski dezert. (Pročitaj: Isprobajte originalni recept glavnog poslastičara Bakingemske palate (video))
Domaći jafa kolač sigurno će vam se dopasti, ali budite svesni da ima i jednu manu. Mamiće vas da ga jedete iznova i iznova, tako da je najbolje unapred odrediti količinu koju ćete pojesti.
Ukoliko imate ukrasne modle, kolač možete iseći u različitim oblicima, a za one okrugle poslužiće i čašice malog prečnika.
Domaći jafa kolač
Sastojci:
Kora:
10 kašika šećera
12 kašika ulja
12 kašika mleka
12 kašika brašna
1/2 praška za pecivo
Fil:
150 g šećera
1 šoljica vode
1 zaleđena pomorandža (izrendajte je sa korom, čim je izvadite iz zamrzivača)
3 kašike džema od kajsije (možete koristiti i neki drugi)
Glazura:
100 g crne čokolade sa što većim procentom kakaa
malo putera za topljenje čokolade
Priprema:
Fil napravite špinovanjem vode i šećera, pa ostavite da se ohladi. Zatim dodajte izrendanu pomorandžu, tri kašike džema od kajsije i mrvice od opsečene kore. Ravnomerno rasporedite fil po površini kolača.
Prelijte istopljenom čokoladom i sačekajte da se stegne. Dobro rashlađen kolač poslužite uz svež sok od pomorandže. Prijatno! (Pročitaj: Avanture kradljivice recepata – glumica Vjera Mujović majstor neobičnih jela)