Viktor Živojinović
Slava kod Lepe Brene: Viktor najvredniji i ove godine, a tek da vidite kakvog pomoćnika ima (foto)
21.11.2024 17:00
Slava Lepe Brene je danas, evo kako Viktor pomaže u kuhinji
Slava Lepe Brene, Aranđelovdan, proslavlja se danas, 21. novembra. Ovaj sveti dan porodica Živojinović s nestrpljenem očekuje i svake godine okupi veliki broj gostiju za koje se priprema bogata trpeza.
I ove godine Brenin sin Viktor je najvredniji, a na društvenim mrežama pohvalio se kako priprema čuvene sarme.
Viktorovo kulinarsko umeće dobro je poznato, pa i ne čudi što je baš on u kući glavni kuvar.
Osim sarme, na slavi Lepe Brene gosti će uživati i u gibanici, a ne sumnjamo da će se na trpezi naći veliki broj đakonija. Viktor je ove godine imao najslađeg pomagača, sina Aleksandre Prijović i Filipa Živojinovića.
Pročitajte Recept za Brenine sarme svaka kuća treba da ima, Aranđelovdan bez ovoga ne prolazi u domu Živojinovića
Stric i bratanac pripremali su sarme, dok je Aleksandra sve vreme snimala.
Inače, sarme Lepe Brene nadaleko su čuvene, a ovo je recept.
U sarme Lepe Brene od sastojaka idu: malo slanine, koja dodaje sočnost, lovorov list, i posute su paprikom. Kažu da je najbolje koristiti čuveni futoški kupus, jer su listovi mekši i elastičniji. Naravno, mora da bude kiseo.
Listovi se pažljivo skidaju sa glavice. Treba odstraniti deblji deo bliži korenu, a potom oprati listove hladnom vodom i dobro ih ocediti.
Mleveno meso, najčešće miks junećeg i svinjskog, dinsta se dok malo ne promeni boju. U zavisnosti od ukusa i količne dodaju se mleveni biber, začini i mlevena paprika. U izdinstano meso doda se šolja ili dve čistog pirinča. To je sve što je, prema tradicionalnom receptu, potrebno za nadev.
Umotavanje sarmi je prilično lagan proces. Stavi se list na dlan, po sredini se ubaci kašika nadeva, pa se urola od korena prema vrhu. Na kraju procesa krajevi lista savijaju se sa bočne strane ka unutra.
Pročitajte Novac ipak ne može sve da kupi - Brenina neostvarena želja je ovo, verovali ili ne
Pre nego što se sarme poređaju, dno lonca podmaže se mašću i prekriva sa nekoliko listova kojima neko voli da dodaje slaninu, a neko rebarca. Obično se stavi i nekoliko zrna bibera, po ukusu lovorov list, naseckani beli luk, čak i cela paprika.
Sarme se ređaju po spratovima, a između svakog možete da dodate slaninu ili rebra, ako volite pravu gurmansku varijantu. Kada sve poređate, sipajte u šerpu vodu (ali ne da potopite sarme) i stavite na šporet.
Komentari. (0)