Lepa Brena

Recept za Brenine sarme svaka kuća treba da ima, Aranđelovdan bez ovoga ne prolazi u domu Živojinovića

Autor:

20.11.2024 14:01

Foto: Miša Obradović

Foto: Miša Obradović

Sarme Lepe Brene idealne za Aranđelovdan, recept se prenosi generacijama



Sutra, 21. novembra, obeležava se krsna slava Aranđelovdan. Ovaj sveti dan proslavlja se u brojnim srpskim domovima, ali i u domu porodice Živojinović.

Pored svih gastronomskih čarolija koje se iz godine u godinu nađu na trpezi najveće muzičke zvezde, sarme Lepe Brene jedno su od neizostavih jela.

M.M./ATAImages

 

Prošle godine zasluge za ukusne sarme išle su Viktoru Živojinoviću, koji uživa da pomaže u majčinoj kuhinji, a mnogi su poželeli recept za čuvene sarme Lepe Brene.

Da bi ovo jelo ispalo što bolje, važno je da odstoji, a obično se zavijaju u većoj količini, kako bi ostale i za sutra.

Pročitajte Novac ipak ne može sve da kupi - Brenina neostvarena želja je ovo, verovali ili ne

U sarme Lepe Brene od sastojaka idu: malo slanine, koja dodaje sočnost, lovorov list, i posute su paprikom. Kažu da je najbolje koristiti čuveni futoški kupus, jer su listovi mekši i elastičniji. Naravno, mora da bude kiseo.

Listovi se pažljivo skidaju sa glavice. Treba odstraniti deblji deo bliži korenu, a potom oprati listove hladnom vodom i dobro ih ocediti.

Mleveno meso, najčešće miks junećeg i svinjskog, dinsta se dok malo ne promeni boju. U zavisnosti od ukusa i količne dodaju se mleveni biber, začini i mlevena paprika. U izdinstano meso doda se šolja ili dve čistog pirinča. To je sve što je, prema tradicionalnom receptu, potrebno za nadev.

Umotavanje sarmi je prilično lagan proces. Stavi se list na dlan, po sredini se ubaci kašika nadeva, pa se urola od korena prema vrhu. Na kraju procesa krajevi lista savijaju se sa bočne strane ka unutra.

Instagram

 

Pre nego što se sarme poređaju, dno lonca podmaže se mašću i prekriva sa nekoliko listova kojima neko voli da dodaje slaninu, a neko rebarca. Obično se stavi i nekoliko zrna bibera, po ukusu lovorov list, naseckani beli luk, čak i cela paprika.

Sarme se ređaju po spratovima, a između svakog možete da dodate slaninu ili rebra, ako volite pravu gurmansku varijantu. Kada sve poređate, sipajte u šerpu vodu (ali ne da potopite sarme) i stavite na šporet.

Pošto pirinač iz nadeva upija tečnost, a sarme rastu, ne zaboravite da tokom kuvanja dolivate vodu, ali topliju. Što se duže kuvaju sarme su ukusnije, tako da za pripremu sarmi izdvojite bar dva i po sata.

Komentari. (0)

Loading