Rodžer Mur: Špijun kojeg smo voleli

Autor:

17.06.2017 09:45

Foto:

Foto:



Nakon kratke i hrabre borbe s karcinomom 23. maja u 90. godini preminuo je ser Rodžer Mur, glavni junak sedam filmova o besmrtnom britanskom tajnom agentu Džejmsu Bondu. Njegova četvrta supruga Kristina Tolstrup potvrdila je da je umro u Švajcarskoj, a grob će mu, prema njegovoj želji, biti u Monaku. Premda je svetsku slavu stekao kao glumac, poslednjih 26 godina života posvetio je humanitarnom radu i kao Unicefov ambasador dobre volje neumorno se zalagao za boljitak obespravljene dece. S tom organizacijom ga je bila povezala njegova koleginica i prijateljica Odri Hepbern, a često je isticao da je delovanje kroz nju najveće dostignuće njegovog života.

Ulogu tajnog agenta 007 preuzeo je 1972. od Šona Konerija i nadogradio je osvežavajućim humorom. Ni pre ni posle njega nije bilo tako uglađenog, umiljatog i ljubaznog otelovljenja Džejmsa Bonda, perfektnog engleskog džentlmena u savršenom trodelnom odelu. Kao treća filmska inkarnacija ovog junaka on je više mario za zgodne devojke nego za vlastite misije, a iz nevolja se češće izvlačio dosetljivošću nego grubom silom.

Njeno veličanstvo kraljica Elizabeta II proglasila ga je 2003. vitezom, ali ne zbog glumačkih zasluga nego zbog humanitarnog rada. Kad su ga pitali kako je doživeo susret s britanskom suverenkom, Rodžer Mur je odgovorio:

- To mi je jedan od najlepših događaja u životu. Istina, imao sam neverovatnu tremu. Priznanje sam primao zajedno sa Stingom, ali je njemu bilo lakše. Mnogo je mlađi od mene pa nije morao da se boji da neće moći da ustane nakon što klekne pred kraljicom. U mojim godinama, verujte mi, taj strah nije bez razloga.

Ostatak ove intrigantne priče pročitajte u novom broju magazina “Gloria” koji je u prodaji od 12. juna!

Komentari. (0)

Loading