Dušan Vlahović

Izgubio je dom, porodica mu je ostala bez ičega, a sa samo 22 godine postao je najplaćeniji fudbaler

Autor:

18.06.2024 21:29

Foto: Dusan Milenkovic / ATAImages

Foto: Dusan Milenkovic / ATAImages

Životna priča Dušana Vlahovića treba svakome da bude inspiracija



Dušan Vlahović sa svoje 24 godine sigurno je najperspektivniji napadač u svetu evropskog fudbala, a zbog svog umeća na terenu postao je najplaćeniji igrač.

Iako danas živi svoj san, životna priča Dušana Vlahovića mnogima treba da bude podstrek i motivacija da na život uvek gledaju isključivo sa pozitivne strane.

A.K. / ATAImages

 

Napadač Juventusa nije imao bezbrižno detinjstvo. Naime, tek kada su se skućili i sredili malo život na Kosovu i Metohiji, njegova porodica je morala sve da napusti kako bi sačuvali živote.

Da stvar bude još teža, njegova mama je u tom momentu bila trudna. Sve su izgubli i krenuli su opet od nule. To je od njega napravilo pravog borca, kakav je i na terenu, a najveći vetar u leđa i podrška mu je bio upravo otac.

Osluškivao je Dušanove želje i odveo ga na prvi fudbalski trening, ne sluteći da će upravo njegov sin deceniju kasnije postati jedan od najtraženijih napadača na svetu.

Životna priča Dušana Vlahovića je zaista nesvakidašnja

Viralan je snimak na društvenim mrežama kako desetogodišnjak pravi nestvarna umeća sa loptom, i tada se znalo da će biti ozbiljan sportista. Sada obara rekorde i nezaustavljiv je.

- Jako sam vezan za roditelje i mlađu sestru, nju možda i najviše volim. Istina je da nisam imao obično detinjstvo.

Propustio sam neke ekskurzije, izlaske sa društvom i slične stvari, ali ne žalim ni za čim. Znam cilj koji želim da ostvarim i idem ka tome - rekao je za HELLO! jednom prilikom.

U najtežim trenucima karijere, a dve situacije su bile „prelomne“, uz Dušana su bili samo roditelji i dva druga.

- Pamtim ko mi je okrenuo leđa, ali i ko mi je pružio ruku podrške - bio je jasan.

Photo by Stefano Guidi/Getty Images

 

S druge strane, Dušanova majka je imala jasan stav, morao je da završi školu, pa onda da igra fudbal. Otac je, kako nam je otkrio, imao više razumevanja, ali je potpuno podržavao suprugu.

- Znao sam da će mi on uvek progledati kroz prste - rekao je kroz osmeh.

Trenutno najplaćeniji fudbaler Evrope, posle završetka osnovne škole sa odličnim uspehom, upisao je srednju medicinsku.

- Moja mama, koja je medicinski radnik, posavetovala me je da krenem tim putem. Mada, zaista je bilo uživanje ići u školu koju pohađaju mnoge devojke.

Barem tu jednu godinu, dok sam mogao redovno da pratim nastavu. Kasnije sam se zbog obaveza prebacio na privatno školovanje.

Pročitajte Dušan Vlahović u ženskim dokolenicama, šta mu je ovo trebalo? (foto)

Vlahović je ovim sportom počeo da se bavi u školi fudbala "Altina" iz Zemuna. Kasnije je proveo tri meseca u OFK Beogradu, a jednu utakmicu je odigrao i za pionire Crvene zvezde. Tokom 2014. godine dolazi u Partizan. Već na samom početku je zablistao.

Postao je najmlađi debitant u istoriji kluba, najmlađi strelac, potom i najmlađi debitant u večitim derbijima, prestigavši rekord koji je prethodno držao Luka Jović.

A onda je njegova karijera krenula neverovatnom uzlaznom putanjom i njegove majstorije oduševljavaju navijače širom sveta.

Samo dve godine u prvom timu Partizana bile su dovoljne da Vlahovića primete brojni agenti iz inostranstva, te da ga put navede u Firencu.

U junu 2017. zvanično je objavila da je otkupila Vlahovića. Klub iz Firence je naveo da se Vlahović neće odmah pridružiti novom klubu, već će se sačekati da napuni 18 godina.

Zvaničnu promociju u Fiorentini Vlahović je imao 22. februara 2018. godine. Polako, ali sugurno, Vlahović je gradio svoj put u Italiji i postao miljenik navijača. Bivši direktor Fiorentine Pantaleo Korvino otkrio je zanimljiv detalj.

- Kada sam ga kupio, video sam da ima potencijal da postane veliki igrač. Ograničiću se da kažem da sam veoma zadovoljan kako je posao obavljen i šta je doneo Fiorentini.

Bio je veoma blizu Borusije Dortmund, zvali su ga Arsenal, Juventus i Atalanta…

Photo by Gabriele Maltinti Getty Images via Guliver

 

Da ga ne bih izgubio, otišao sam u Beograd da mu upoznam porodicu, a potom sam ih odveo u Milano - kaže Korvino i otkriva šta mu je Dušanova mama tada rekla:

- Kada sam doveo Vlahovićevu porodicu u Milano, njegova majka mi je rekla: "Znaj da ti dajem novog Batistu…" Odgovorio sam joj da će mi biti dovoljan novi Luka Toni. Istorija će reći sve.

Četiri godine kasnije konstatujemo, Vlahović je bio najbolji igrač Fiorentine, a potom je postao i fudbaler koga žele svi najbolji klubovi na svetu.

Na dan proslave svog 22. rođendana, 28. januara 2022. godine, Vlahović je potpisao četvorogodišnji ugovor s Juventusom vredan neverovatnih 82 miliona i tako ostvario najveći transfer u istoriji srpskog fudbala.

Debitovao je već 6. februara, započevši utakmicu kao starter. Tada je postigao i svoj prvenac u dresu "Stare dame", a životna priča Dušana Vlahovića tek tada se zaokružuje nestvarnim uspesima.

Vlahović je 22. februara prvi put u svojoj karijeri zaigrao u Ligi šampiona. Započeo je utakmicu osmine finala, protiv španskog Viljareala, koja se završila rezultatom 1 : 1.

Jedini gol za Juventus na toj utakmici postigao je upravo Vlahović, i to samo 33 sekunde nakon početka. Tako je postao igrač koji je, kao starter, na svom debiju postigao najbrži gol u Ligi šampiona.

Komentari. (0)

Loading