Olimpijske igre

Skandal epskih razmera na Olimpijskim igrama: Da li je u bokserski ring ušao biološki muškarac ili je ipak reč o ženi?

Autor:

02.08.2024 11:45

Foto: Richard Pelham/Getty Images

Foto: Richard Pelham/Getty Images

Bokserka Iman Helif izazvala skandal na Olimpijskim igrama



Olimpijske igre u Parizu drugačije su od svih koje smo do sada pratili. Da će tako biti najavila je i neobična ceremonija otvaranja, o kojoj se i dalje priča, a mišljenja su podeljena.

Već prvu polovinu najvažnijeg sportskog događaja obeležili su brojni skandali. No, onaj koji je najžešće zatresao svet bez ikakve dileme je bokserski meč između predstavnica Italije i Alžira.

Richard Pelham/Getty Images

 

Da li su se u ringu našle dve žene ili žena i muškarac? Nagađanja ne prestaju. Italijanska takmičarka Anđela Karini usred borbe je predala meč rivalki iz Alžira u osmini finala.

Razlog je to što joj je bokserka Iman Helif, koja ima i muške i ženske hromozome, zadala veoma jak udarac posle samo 45 sekundi. Kada je videla kuda sve to vodi, a moglo bi da dovede do ozbiljnih povreda, Karini je odmah odustala od dalje borbe. Bukvalno je pobegla iz ringa.

Pročitajte Pred polufinale Olimpijskih igara stižu loše vesti, svi smo uz Novaka

Međunarodni olimpijski komitet dozvolio je Alžirki da se takmiči u kategoriji do 66 kilograma jer u njenim dokumentima piše da je ženskog pola, pa samim tim može da nastupa u ženskoj konkurenciji.

Prošle godine je, pak, diskvalifikovana sa Svetskog prvenstva jer nije prošla “test podobnosti”.

Richard Pelham/Getty Images

 

Ustanovljeno je da ima XY hromozome (žene obično imaju XX parove, a muškarci XY). No, ona ipak nije rođena kao muškarac, već je biološka žena, tako da se faktički ne svrstava među transrodne osobe.

S druge strane, javnost ne misli tako. Većina je ubeđena da je promenila pol i da jednostavno nema prava da izađe na megdan pravim pripadnicama lepšeg pola, čak su njene udarce okarakterisali kao legalizovano nasilje nad ženama.

Helif je, u svoju odbranu, izjavila da je žrtva teorija zavere, jer ljudi ne žele da vide alžirsku zastavu kako se vijori iznad pobedničkog postolja.

Richard Pelham/Getty Images

 

Na slikama iz detinjstva vidi se da je ipak u pitanju devojčica. Heli je rođena 1999. godine i u početku je igrala fudbal. Morala je da putuje u susedno selo na treninge, a kako bi kupila autobusku kartu prodavala je staro gvožđe.

Jednom je ispričala da joj otac nije dozvoljavao da se bavi boksom jer je smatrao da to “nije za devojčice”. Međutim, bila je uporna. Danas, pak, svekolika javnost ne gleda bagonaklono na to što deli ring sa ženama.

Mesto joj je među muškarcima, kažu, i usput tvrde da je i sama muškarac. Ali...

Jc Olivera/Getty Images

 

Svet se, generalno, ne slaže što je transosobama dozvoljeno da učestvuju na Olimpijskim igrama, ali i na ostalim, bar ne u ženskim kategorijama.

Verovali ili ne, isto misle i ugledne članice LGBT zajednice kao što su Martina Navratilova i Kejtlin Džener.

Pročitajte Bio je olimpijski šampion, a onda je promenio pol i postao Kejtlin - Evo kako danas izgleda Brus Džener

Kejtlin je nekad bila poznata kao Brus Džener. Bio je uspešan altetičar, obarao je rekorde, čak osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 1976. Iako je promenio/la pol, Džener smatra da transžene ne treba da se takmiče sa biološkim.

“Nije fer. Ako kroz pubertet prođete kao muškarac, ne biste smeli da oduzimate medalje ženama. Tačka.” Kejtlin, čiji su konzervativni stavovi odavno poznati, zbog ovih reči suočila se sa žestokim osudama.

Komentari. (0)

Loading