Siniša Pavić

Odlazak velikana: Preminuo Siniša Pavić, legendarni scenarista koji nam je ostavio Bolji život, Srećne ljude i druge kultne serije

Autor:

16.08.2024 13:48

Foto: youtube printscreen RTS

Foto: youtube printscreen RTS

Preminuo Siniša Pavić, ovo su detalji



Vest da je preminuo Siniša Pavić rastužila je danas domaću javnost. Na ovim prostorima ne postoji generacija koja nije gledala bar jednu od serija sa njegovim potpisom.

Čuveni scenarista preminuo je u svom domu u Vlasotincu u 92. godini.

youtube printscreen RTS

 

Pavića ćemo pamtiti kao najuspešnijeg TV autora u bivšoj Jugoslaviji. Često je radio u tandemu sa suprugom Ljiljanom, koja je takođe bila priznati scenarista.

Rođen je 1933. u Sinju, a sa pet godina doselio se u Beograd. Po zanimanju je bio sudija, završio je Pravni fakultet. Svoj prvi roman, ljubavnu priču “Višnja na Tašmajdanu”, po kojoj je snimljen i film sa Nedom Arnerić, objavio je 1963. godine.

Pročitajte Napustio nas je iznenada, tako mlad - Marija Vicković oprostila se od njega

Pomenimo tek neka dela koja nam je ostavio, a svi smo ih rado gledali: „Pozorište u kući“ (27 epizoda), „Otpisani“ (prvih deset epizoda), "Diplomci", „Vruć vetar“ po njegovom drugom adaptiranom romanu iz 1980. godine…

Scenarista je i filmova „Tesna koža“, „Laf u srcu“, "Poltron", "Čudo neviđeno" i mnogih drugih.

Promo

 

Sa čuvenim „Boljim životom“, krajem osamdesetih, počinje i era Pavićevih celovečernjih serija, sa više desetina epizoda, emitovanih po nekoliko godina, u čijem centru zbivanja je najčešće jedna porodica.

Avanture Gige Popadića i njegovih najbližih rado su se gledale u svakom domu od Vardara do Triglava, a i danas se radujemo svakoj reprizi. 

Iz biografije neprevaziđenog TV stvaraoca izdvajaju se, naravno, i „Srećni ljudi“, „Porodično blago“, „Stižu dolari“, „Bela lađa“…

Komentari. (0)

Loading