Branka Katić

Bila je otuđena od svih nas... Branka Katić iskreno o odrastanju sa bolesnom majkom i detinjstvu punom izazova

Autor:

08.09.2024 14:04

Foto: Matt Carr Getty Images

Foto: Matt Carr Getty Images

Majka Branke Katić patila od teške bolesti



Cenjena glumica s bogatom karijerom kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj sceni, Branka Katić o teškom periodu odrastanja govori bez ustručavanja.

Iako je danas prepoznatljiva po impresivnim ulogama, iza profesionalnog uspeha krije se duboko emotivna životna priča. Naime, majka Branke Katić patila je od bipolarnog poremećaja.

mirko tabašević

 

Glumica je imala samo deset godina kada se na surov način susrela s tim problemom. Preko noći, žena koja je do tad bila oličenje vedrine i nežnosti, a i stub porodice, postala je izgubljena i uplašena, bez želje da prihvati pomoć i poseti lekara.

U jednom od javnih nastupa Branka je opisala šok koji su doživeli njen otac, starija sestra Maja i ona sama, suočeni sa potpunom promenom majčine ličnosti.

„Jednog dana, majka koja je uvek bila tu za nas postala je osoba koju više nismo prepoznavali. Njena energija i osmeh su nestali, a na njihovo mesto je došla tuga i odsustvo. Bilo je teško prihvatiti da više nije bila u stanju da vodi porodicu onako kako je to činila ranije“.

Pročitajte Majka Srđana Todorovića je dama kakva se retko sreće, ko bi rekao da ima 83 godine

Bipolarni poremećaj, koji se manifestuje kroz ekstremne promene raspoloženja – od faza manične euforije do duboke depresije, zahtevao je ozbiljno lečenje. Ipak, majka Branke Katić, Nada, dugo je odbijala medicinsku pomoć, nesvesna koliko je bolest uzela maha.

Njena nesposobnost da prihvati redovnu terapiju dodatno je komplikovala situaciju u porodici.

U tim trenucima, Branka i njena sestra preuzimale su sav teret oko majke, dok je njihov otac isprva simptome bipolarnog poremećaja svoje supruge tumačio kao inat ili tvrdoglavo ponašanje.

Photo by Jason Merritt Getty Images

 

Branka je naročito emotivno govorila o periodu kada je, kao devojčica u predpubertetu, morala da se suoči sa trajnim odsustvom majčine topline. Odrastanje u takvim okolnostima ostavilo je dubok trag na glumicu, ali joj je i pružilo dragocene životne lekcije.

„Majka nije bila u stanju da obavlja osnovne životne aktivnosti, bila je otuđena od svih nas. Njena tuga je postala primarna emocija, a ja sam morala da naučim da ne krivim majku, već da razumem da je bolest jača od nje“. 

Pročitajte Majčinu smrt Milica Milša nikada nije prežalila, stare porodične fotografije paraju dušu

Razumevajući prirodu bolesti, Katićeva je kasnije počela da se informiše o bipolarnom poremećaju i shvatila je da je reč o hemijskom poremećaju, na koji njena majka nije mogla uticati i kontrolisati. 

Kroz godine, uz podršku najbližih i uz stručnu pomoć, Brankina mama je konačno pristala na terapiju. Dvanaest godina pred kraj svog života imala je sreću da je leči poznati psihijatar dr Nađa Marić Bojović, koja joj je pomogla da funkcioniše čak i u najtežim fazama bolesti.

Iako bipolarna depresija nikada nije u potpunosti nestala, majka Branke Katić je zahvaljujući lečenju uspela da vodi stabilniji život.

Ata Images

 

Stigma vezana za duševne bolesti u našem društvu i dalje je prisutna. Nažalost, mnogi i danas ne traže pomoć zbog straha od osude.

Pročitajte Ibrima će ove reči zauvek pamtiti - Seka Aleksić progovorila o majci

Branka sada javno govori o svom iskustvu s ciljem podizanja svesti o mentalnim poremećajima. Njena poruka je jasna – tražiti pomoć nije znak slabosti, već hrabrosti.

Iskrenim svedočenjem, dramska umetnica šalje snažnu poruku o važnosti mentalnog zdravlja i potrebi da se otvoreno govori o bipolarnom poremećaju.

Komentari. (0)

Loading