Marija Šerifović

DNK test je sve pokazao: Marija Šerifović progovorila o bolesti

Autor:

15.10.2024 16:30

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Zdravlje Marije Šerifović u centru pažnje, pevačica sprovela sve analize



Marija Šerifović u poslednje vreme čini se više nego ikada vodi računa o svom zdravlju. Rešila je da sredi zube, pa je stavila fiksnu protezu, ali podvrgla se i raznim testiranjima kako bi predupredila potencijalne bolesti.

Gostujući u podkastu Elvira Lakića Lake pevačica je govorila o brojnim temama i odlukama, kada je otkrila da je uradila DNK test, odnosno da je proverila svoje gene, pa je zdravlje Marije Šerifović postalo glavna tema.

M.M./ATAImages

 

- Kada radite taj DNK report, ja sam dodala još malo dolara da mi se provere potencijalne bolsti. Stoji mi da ću možda da fasujem Alchajmer - otkrila je Marija.

Pročitajte Zdravlje na prvom mestu - Marija Šerifović rođena je sa ovim nedostatkom, u 39. godini otkrila sa čime se bori

Inače, Marija je sve testove odradila u Americi, pre nego što je dobila sina Marija pomoću surogat-majke.

Pevačica je odlučila da se maksimalno posveti sebi, te je sprovela sve testove, među kojima je bio i pomenuti u kojem je saznala za predispoziciju za oboljenje od Alchajmera.

 

@oslobodjenje

- DNK testiranje mi je pokazalo da ću možda da fasujem Alzheimera Marija Šerifović i Opet Laka - cijeli podcasta slušaj i gledaj na www.podcastoslobodjenje.ba. #marijaserifovic #opetlaka #elvirlakoviclaka #oslobodjenjepodcast ♬ original sound - oslobođenje

 

 

Koji su uzroci Alchajmerove bolesti?

Alchajmerova bolest je primarno degenerativno oboljenje mozga, nepoznatog uzroka, sa karakterističnim promenama u mozgu. Tipične promene su amiloidni (senilni) plakovi – guste naslage proteina izvan i oko neurona u mozgu i neurofibrilarne klubad – nesolubilni zavijuci vlakana unutar neurona.

Ove promene su praćene poremećenim nivoima nekoliko neurotransmitera u mozgu: Noradrenalin – nivo je smanjen do 70% u kortikalnim strukturama, broj noradrenalinskih receptora je očuvan. Noradrenalin je odgovoran za emocionalne i promene raspoloženja u Alchajmerovoj bolesti.

Simptomi Alchajmerove bolesti

Simptomi kod Alchajmerove demencije su različiti kod svakog bolesnika u svom toku, ispoljavanju i redosledu javljanja. Ipak postoje neka tipična obeležja koja rano mogu da ukažu na Alchajmerovu demenciju i koja pogađaju pre svega pamćenje, ali i druga područja.

Komentari. (0)

Loading