Krofne
Mekane kao duša: Krofne iz rerne bez kapi ulja, gotove su za tren oka
09.06.2023 17:00
Recept za krofne bez kapi ulja oduševiće i one najprobirljivije
Ko voli krofne, voli ih u svako doba dana i one su uvek dobra ideja za doručak ili večeru.
Starinske, vazdušaste, a tako ukusne krofne su nešto čemu nije lako odoleti, posebno ako ih filujete čokoladnim, džemom ili ih pospete šećerom u prahu.
Ukoliko ih pak izbegavate zbog količine ulja u kom se prže, vreme je da probate recept za krofne pečene u rerni za koje vam ne treba ni kap ulja.
Sastojci:
1 kesica suvog kvasca
700-900 grama brašna
4 jajeta
300 mililitara jogurta
200 mililitara vode
150 grama šećera
100 grama šećera za posipanje
cimet po ukusu
150 grama margarina (ostavite jednu kašiku sa strane)
Pročitajte Imate samo brašno, šećer i maslac? Dovoljno je! Recept za slasni kolač od tri sastojka
Priprema:
U mlakoj vodi razmutite suvi kvasac sa kašikom šećera, pa pospite brašnom, pokrijte i ostavite da nadođe.
Posle pet do deset minuta, sipajte brašno, jaja i jogurt, otopljen margarin i šećer, pa varjačom sve dobro sjedinite i ostavite da odstoji pola sata do sat.
Potom prebacite na pobrašnjenu površinu, dobro premesite, pa razvucite testo na debljinu od oko jednog do jednog i po centimetra.
Vadite čašom krofne i ređajte ih u pleh koji je prethodno premazan margarinom ili obložen pek-papirom. Ne približavajte krofne previše jednu drugoj jer će porasti u rerni, pa bi mogle da se zalepe.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Čim bude gotovo, premažite otopljenim margarinom (iz jedne kašike koju ste odvojili sa strane na početku pripreme), pa pospite šećerom i cimetom.
Komentari. (0)