La Cucina & Vino
La Cucina & Vino! Jesenji broj najpoznatijeg gastronomskog magazina u prodaji
07.10.2023 08:00
Najnoviji broj magazina La Cucina & Vino je u prodaji
U Italiji je pre tridesetak godina rođen Slow Food pokret sa idejom da se promoviše sporo uživanje u kvalitetnoj hrani, lokalnim namirnicima i specijalitetima, kako bi se Italijani suprotstavili agresivnom i nadirućem fast food pokretu.
U manifestu ove organizacije, između ostalog, piše da homo sapiens mora da stekne mudrost i oslobodi se brzine koja vodi izumiranju.
Slow Food organizacija danas ima čitavu mrežu restorana koji su prigrlili njenu filozofiju i koncept i ako ispred lokala vidite crtež puža, znaćete da ste na dobrom mestu i da ćete tu pojesti autentična jela, nadahnuta tradicijom i zasnovana na sezonski aktuelnim namirnicama iz lokalne proizvodnje.
La Cucina & Vino! La famiglia. Felicità. Gioia.
U bašti jednog takvog, „sporovoznog”, restorana u Palermu, urezala mi se slika koja će me pratiti do sledećeg putovanja u Italiju.
Tri generacije porodice, njih desetak seda u restoran. Vesela graja ispunjava restoran, dok spajaju stolove, ne čekajući konobara.
Beba od godinu dana je kod tetke u krilu, drugo dvoje, osnovnoškolci rekao bih, odmah naručuju pizzu, deda seda na čelo stola, dok je nona, kao i ceo život, odmah uz njega.
Svi pričaju uglas, svi se smeju, na sto stiže hrana, vino, sokovi, nazdravljaju životu i srećni su što su zdravi i što su zajedno. I sedeli su tako sat vremena, gle čuda, bez mobilnih telefona.
Beba je stalno bila nasmejana, Mario i Arijana su uživali u svojim pizzama, a deda je pio crveno vino, dok mu se brk smešio.
La famiglia. Felicità. Gioia.
La Cucina & Vino! Palermo, prestonica hrane i sunca
Pored reportaže iz Palerma, za ovaj broj smo putovali podno Alpa na jezero Maggiore, koje Italija deli sa Švajcarskom. A otišli smo i do San Marina, najstarije države na svetu i jeli, naravno, italijanski.
U Milano nismo otišli zbog mode, već zbog jela koja s ponosom nose oznaku alla Milanese. U Pijemontu smo dobili recept za antičke grissine, u Breši smo probali talleggio sir.
La Cucina & Vino! Milano nisu samo moda i dizajn
U slavu jeseni smo zakoračili u magični svet gljiva, naš Kuvar je obojen ukusima bundeve, kestena, oraha i šljiva, a iz Firence vam predstavljamo kolač sa grožđem.
Jesen je i vreme kada na stolu zasija lasagna, a na vama je da izaberete želite li tradicionalnu ili modernu.
La Cucina & Vino! Lazanje, tradicionalne i moderne
U Apuliji smo probali pasticciotto sa vanilin kremom i jabukama, iz Emilije Romanje smo odabrali tri verzije jednog jedinog zabaionea, sa Sardinije nam stižu kruške sa šafranom, a najkvalitetniji sicilijanski pistacchio smo iskoristili u rolatu sa mascarpone sirom.
Ako ste od onih koji obožavaju poslastice s makom, ovaj broj će vam se posebno svideti. Isto možemo reći i za ljubitelje pohovanja kojima smo pripremili šest različitih smesa, jer ne idu piletina i jabuka u isti poh.
Spremili smo vam i kratak vodič za kuvanje sa najboljim italijanskim belim vinima.
A za one kojima je crveno više pri srcu, predstavljamo 8 najpoznatijih sorti. I za kraj uvoda u najlepše priče Italije, nazdravićemo grapom Nonino koju vodi Đanola Nonino i njene tri ćerke Kristina, Antonela i Elizabeta.
Destilerija u kojoj je muškarcima ulaz „zabranjen”.
Dok uživate u lepotama jeseni, zakazujemo vam sledeći susret sa Italijom za decembar u najlepšem magazinu – Italia, La Cucina & Vino.
Komentari. (0)