La Cucina & Vino
Novi broj magazina La Cucina & Vino u prodaji
17.07.2024 07:40
Novi broj magazina La Cucina & Vino na prodajnim mestima širom Srbije
Nije loša ona engleska poslovica da kada ti život da limun, napraviš limunadu. Podsticanje optimizma i pozitivnog stava je svima nama potrebno. I osmesi. I kakve sad to veze ima sa italijanskom hranom, "gelatom", "affogatom" ili "proseccom"?
Sad ni sam ne razumem zašto sam postavio ovo pitanje, jer čim pomislimo na Italiju, more i letovanje, osmeh se sam pojavljuje. Čak i dok čekamo zeleno na semaforu dok asfalt gori i dok klima nedovoljno hladi tokom vrelih noći. A odmor, nikako da dođe. A i kad se desi, prođe dok trepnete. Jer, nama “Italijanima” Italije nikad dosta.
Ako se još uvek niste odlučili gde ćete, pokušaćemo da vam pomognemo. Možda biste u gastronomsku prestonicu sveta? Da, posetili smo Bolonju, glavni grad Emilije Romanje, i otkrili sva njena blaga. A šta kažete na Sanremo, raspevanu cvetnu baštu na Rivieri di Fiori. Možda je regija Valdobbiadene, rodno mesto čuvenog "prosecca", baš za vas. Nalazi se na samo 50 kilometara od Venecije.
U ovom broju vas vodimo kroz užurbane ulice Napulja, gde ćete upoznati Felinijevu Italiju na najlepši mogući način. Otkrivamo vam Otrantno, mesto gde se spajaju Jadransko i Jonsko more, i otvaramo vam vrata raja sa najlepšim plažama Italije. Za sentimentalne duše koje uživaju u putovanju vozom spremili smo pravu poslasticu. Putovanje od 1.000 kilometara, od Đenove do Ređo di Kalabrije, duž čitave zapadne obale, kroz pet regija.
U delu Najbolje iz Italije ispričaćemo vam zašto masnoća "pancette" vapi za crvenim vinima i kako da napravite puding od krastavaca u kojem je glavna zvezda kremasti sir robiola. Donosimo vam priču o Coppii Ferrarese, hlebu koji je remek-delo elegancije i domišljatosti, a ljubitelji hobotnice će, od sada, moći da je pripremaju i kod kuće.
Pripremili smo i lignje, i to na tri načina, a "mozzarelu" smo upotrebili u osam jela. Ako volite punjeno povrće, napunili smo tikvice, papriku, paradajz i bundevu, a ražnjiće smo pravili od četiri vrste mesa.
Dok smo gledali fotografije i čitali recepte osetili smo mirise limuna, maslina, mora, čuli graju i ciku dece koja sa dokova skaču u more, pesmu ribara koji spremaju mreže kako bi pod okriljem noći krenuli u lov na blago...
Vi nemojte čekati da vam se to isto desi, već vam želimo da ovog leta to i doživite. Na licu mesta. U najlepšoj Italiji.
A, mi se vidimo ponovo, u najlepšem magazinu.
Svetislav Stojanović
Komentari. (0)