Nataša Pavlović
Miris detinjstva: Štrudla po receptu Nataše Pavlović idealan praznični desert
16.02.2024 10:00
Recept za štrudlu Nataše Pavlović morate da isprobate
Pravljenje štrudle može biti pravi izazov, osim kada imate savršen recept. Za omiljenu poslasticu čiji miris vraća u detinjstvo provereno dobar recept ima najpoznatija domaćica među poznatima, Nataša Pavlović.
Voditeljka je otkrila da je i sama veliki ljubitelj ovog deserta, a onda je na svom Instagram-
nalogu, gde je prati više od 350.000 ljudi, nesebično podelila kako ga ona priprema.
Recept za štrudlu Nataše Pavlović - Sastojci
Testo:
- 250 ml mlakog mleka
- 250 ml mlake vode
- 10 g suvog kvasca
- kašika šećera
- oko 900 g brašna
- 150 ml ulja
- 4 žumanca
- kašičica soli
Pročitajte Nataša Pavlović otkriva trikove za najmekše kiflice
U brašno stavite sve sastojke i umesite testo. Pokrijte i ostavite na toplom mestu da narasta, sat do dva. Premesite testo na malo pobrašnjenoj površini pa ga podelite na dva dela.
Prvi deo oklagijom razvijte u pravougaonik, čiju ćete širinu meriti u odnosu na dužinu najveće tepsije koju imate.
Prema receptu za štrudlu Nataše Pavlović celu površinu testa premažite napravljenim filom (orasi / mak / sir / džem) osim ivice na kraju. Rolajte, ali ne klasično već preklapajući (oko tri centimetra dužine).
Prebacite u pleh. Isto učinite i sa drugim delom testa. Stavite u rernu, u kojoj je pleh sa vodom na dnu, na 50 stepeni oko deset minuta.
Pročitajte Naopaka, šupljikava i preukusna - Gibanica po receptu Nataše Pavlović
Kada naraste, izvaditi iz rerne, uključiti je na 200 stepeni, pa kada se ugreje, premažite štrudle mašću (ili margarinom) i vratite da se peče. Posle deset minuta smanjiti na 180 stepeni Celzijusovih i stavite pek-papir odozgo, pa pecite još 35 minuta.
Ukupno se peče oko 45 minuta. Rumena je (ne tamna) kada je gotova. Izvadite iz rerne i poprskajte vodom pa prekrijte vlažnom krpom i ostavite da se tako hladi. Pospite šećerom u prahu.
FIL OD ORAHA:
- 400 do 450 g mlevenih oraha
- 200 g šećera
- vanilin šećer
- 120 do 150 ml mleka
- belance (ili kockica maslaca)
Skuvajte mleko i šećer pa poparite orahe, dodajući pomalo mleka da ne bude isuviše retko. Dodajte umućeno belance (ili kockicu maslaca) pa sjedinite, poručuje "Praktična žena".
FIL OD SLATKOG SIRA:
- 400 g sira (ne mnogo slan): švapski, sremski, slavonski…
- 150 ml kisele pavlake
- 1 jaje
- 150 g šećera
- kašika kukuruznog brašna.
Recept za štrudlu Nataše Pavlović idealan je desert za vreme praznika i sigurno će oduševiti vaše goste.
Komentari. (0)