Recepti
Džejmi Oliver otkriva recept za omiljenu poslasticu: Ovo je nešto posebno, iz bakinog arsenala
25.09.2024 09:00
Džejmi Oliver deli bakin recept za tortu od badema, klasik britanske kuhinje
Ova sočna torta od pomorandže i badema omiljeni je desert slavnog kuvara Džejmija Olivera, a recept potiče od njegove bake. Džejmi često ističe da ga ova torta podseća na detinjstvo i tople porodične trenutke.
Tradicionalan, a jednostavan za pripremu, recept za tortu od badema oslikava duh domaće kuhinje koja koristi najkvalitetnije i najjednostavnije sastojke.
Zahvaljujući bogatom ukusu pomorandže, badema i osvežavajućoj beloj glazuri sa limunom torta je savršena poslastica za sve prilike.
Pored toga, omiljena torta Džejmija Olivera je pravi dokaz da su starim i tradicionalnim, takozvanim bakinim receptima potrebni samo mali, ali značajni detalji kako bi postali gastronomski evergrin.
Pročitajte: Bez glutena, brašna i suvišnih kalorija - ukusni mafini po receptu Novaka Đokovića
Za pripremu ove poslastice potrebno je par osnovnih namirnica, a recept za tortu od badema pročitajte u nastavku.
Sastojci:
- 250 g putera na sobnoj temeraturi
- 250 g meda
- 250 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 200 g mlevenih badema
- 1 vanilin-šećer
- 6 jaja
- 2 pomorandže
Za glazuru:
- 225 g šećera u prahu
- 1 limun (korica i sok)
Još:
- puter za podmazivanje
Zagrejte rernu na 180°C. Podmažite kalup za tortu prečnika 20 cm puterom i obložite dno papirom za pečenje.
Umutite omekšali puter sa 125 g žutog šećera da smesa postane svetla i kremasta. Zatim dodajte jaja, jedno po jedno, muteći između svakog dodavanja.
Pročitajte: Recept Goce Tržan za nudle sa ćuretinom i povrćem zagolicaće vam i nepca i maštu
Narendajte koru pomorandže i odvojite prstohvat za kasnije. Dodajte mlevene bademe, prosejano brašno i prašak za pecivo, pa sve dobro sjedinite.
Sipajte smesu u pripremljeni kalup i pecite oko 30 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Ostavite tortu da se ohladi u kalupu dok pripremate sirup.
Pročitajte: Džejmi Oliver otvorio restoran u Beogradu, ovo je najjeftinije jelo
Za sirup, stavite preostalih 100 g šećera u šerpu, dodajte sok i koricu pomorandže i zagrevajte da se šećer rastvori.
Dok je torta još topla izbodite je čačkalicom i prelijte sirupom. Ostavite tortu da se potpuno ohladi na rešetki.
Za glazuru, prosejte šećer u prahu i narendajte veći deo korice limuna. Sačuvajte prstohvat limunove i pomorandžine korice za dekoraciju. Dodajte limunov sok u šećer i mešajte da dobijete glatku smesu.
Prelijte ohlađenu tortu glazurom, pospite koricom narandže i limuna i servirajte.
Komentari. (0)