Recept

Kraljica jeseni u zimskom ruhu: Čorba od bundeve koju ćete obožavati

Autor:

16.01.2025 10:02

Foto: Freepik/valeria_aksakova

Foto: Freepik/valeria_aksakova

Čorba od bundeve može postati glavno jelo vašeg porodičnog ručka



Dolazak zime donosi brojne čari, ali i priliku da se okrenemo obrocima koji nas greju i hrane dušu. Među takvim jelima, čorba od bundeve zauzima posebno mesto. Ovo kremasto, aromatično jelo nije samo sinonim za udobnost i toplinu, već i pravo kulinarsko remek-delo u čast kraljice sezone, bundeve.

U tom duhu, čorba od bundeve može postati glavno jelo vašeg porodičnog ručka. Priprema nije zahtevna, a mirisi koji dopiru iz kuhinje dok se kuva čorba od bundeve stvaraju potpunu atmosferu zajedništva i ljubavi.

Freepik/valeria_aksakova

 

Osnova svake dobre čorbe od bundeve je, naravno, kvalitetna bundeva. Hokaido bundeva je čest izbor, zbog svoje prirodne slatkoće i bogate teksture, ali možete eksperimentisati i s drugim vrstama.

Pored bundeve, ključni sastojci su crni luk, beli luk, krompir, i začini poput muskatnog oraščića i cimeta, koji jelu daju specifičnu aromu.

Pročitajte: Tanjir pun zdravlja - sjajan recept za potaž od brokolija

Čorba od bundeve je posebna po još jednom osnovu; možete je poslužiti kao predjelo na svečanim večerama ili kao glavno jelo uz laganu salatu. Takođe, deca je obožavaju zbog njenog blagog ukusa i kremaste teksture, a možete je prilagoditi i veganskoj ili bezglutenskoj ishrani.

Čorba od bundeve priprema se na sledeći način

Sastojci:

  • 1 struk praziluka
  • 2 šargarepe
  • 2 veća krompira
  • 500 g bundeve
  • 1 tikvica
  • so, biber
  • mleveni đumbir
  • muskatni orah
  • ±2 l vruće vode
  • maslinovo ulje

U blago ugrejano ulje dodajte sitno iseckan praziluk, posolite i pržite uz redovno mešanje dok povrće ne omekša, vodeći računa da luk ne promeni boju. U omakšali i proprženi praziluk dodajte očišćenu i iseckanu šargarepu, krompir, bundevu i tikvicu, pa kratko propržite. Dodajte vruću vodu ili bujon, toliko da povrće bude pokriveno vodom za 3-4 prsta. Kuvajte na umerenoj temperaturi dok povrće potpuno ne omekša.

Pročitajte: Recept Suzane Mančić za čorbu od povrća morate probati, postaće vam jedno od omiljenih jela

Zatim, ispasirajte povrće štapnim mikserom i dodajte još malo vode ili bujona ukoliko želite laganiji ukus tj. ređu čorbu. Dodajte so, biber, đumbir i muskatni orah prema ukusu i vratite na vatru da provri. Poslužite uz par kapi maslinovog ulja ili milerama, pospute krutonima i dekorišite po želji.

Komentari. (0)

Loading