Zdrava hrana

Novak bez ove žitarice ne izlazi na teren, a obožava je i Jelena: Namirnica zlata vredna ubrzava metabolizam i čisti toksine

Autor:

10.10.2024 18:00

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Omiljena žitarica Jelene Đoković je savršena zamena za meso



Ishrana Novaka Đokovića već godinama je jedna od najvažnijih tema kada se povedu razgovori o slavnom teniseru. Kako je postigao sve te uspehe i ostvario nadljudske rezultate, a ne jede meso? U čemu je caka?

Isti režim praktikuje i njegova supruga, koja, kažu, izgleda bolje nego ikad. Da li je tajna u ovoj žitarici? Omiljena namirnica Jelene Đoković je veoma zdrava, a koristi je skoro svakog dana.

Arnold Jerocki / Getty Images for LVMH x Vogue x NBC)

 

Kinoa je sastavni deo jelovnika Novaka i Jelene. Otkako je kralj "belog sporta" otkrio da ima intoleranciju na gluten, isključivo konzumira samo ovu žitaricu, koja ga ne sadrži, a pritom je odlična zamena za meso, koje takođe ne jede.

Kinoa sad već važi za superhranu i zapravo je pseudožitarica, jer se priprema, konzumira i sadrži jednake nutritivne vrednosti kao žitarice, ali spada u porodicu trava.

Pročitajte Čudesni zeleni napitak bez kojeg Novak Đoković ne počinje dan - Ovaj sok daje mu nadljudsku snagu

Drevne civilizacije smatrale su je svetom biljkom, a s obzirom na poreklo i nutritivna svojstva, nazivaju je i “zlatom Inka” i “kraljicom semenki”.

Shutterstock

 

Zahvaljujući vlaknima kojima obiluje odlična je za sistem za varenje. Uz to je bogata vitaminima E i C, kalijumom, raznim mineralima, aminokiselinama. Čaj od kinoe može da se koristi za dezinfekciju usta i desni, a ima i smirujuće dejstvo.

Ukoliko vas muči kašalj ili prehlada, kinoa može da ublaži simptome. U narodnoj medicini koristi se i za lečenje kožnih bolesti, reume, a zbog visokog sadržaja kalijuma blagotvorno utiče na kardiovaskularni sistem.

Sve je prisutnija i u ishrani. Svaki restoran koji drži do sebe u meniju ima neko jelo sa ovom žitaricom, jer će mu dati punoću i poseban ukus, iako nema određen miris.

Shutterstock

 

“Malo kinoe, puno povrća... I pun stomak!”, napisala je Jelena jednom prilikom uz fotografiju salate sa kinoom.

Ova superhrana ima i supermoć da poboljša metabolizam, očisti organizam od toksina, a sadrži i antioksidanse flavonoide, čiji su molekuli pokazali da poseduju antiinflamatorna, antivirusna, antikancerogena i antidepresivna dejstva.

“Reci mi šta jedeš, pa ću ti reći ko si”, čuvena je izreka francuskog gastronoma i teoretičara ukusa iz 19. veka, Žan-Antelma Brija-Savarena. Ima tu dosta istine.

Shutterstock

 

Jedan od najboljih tenisera svih vremena ne jede meso i za to ima svoje razloge, ali je, eto, pronašao savršenu zamenu.

Pročitajte Ovako je Jelena Đoković izgledala pre nego što je prestala da jede meso

Pa, ako je osvajač 24 grend-slem titule poverenje poklonio ovoj namirnici, a kinoa je i omiljena žitarica Jelene Đoković, vredelo bi probati, zar ne?

Komentari. (0)

Loading