Recepti
Najbolji recept za božićnu česnicu: Jednostavno, brzo i sa srećom u svakom zalogaju!
06.01.2025 09:59
Recept za božićnu česnicu svaka domaćica brižno čuva kao porodičnu vrednost
Božićna česnica je obredni hleb koji se priprema na Badnji dan ili na božićno jutro, a u nju se obavezno dodaje novčić ili zlatnik, pšenica ili grančica hrasta.
Recept za božićnu česnicu svaka domaćica čuva kao porodičnu vrednost koju prenosi sa kolena na koleno, iz generacije u generaciju.
Ovog puta jednostavan recept za božićnu česnicu donosimo pred vas kako bi bez stresa uživali u pripremama za praznik i svetkovini.
Inače, česnica se služi za božićni doručak, a pre nego što se ukućani posluže božićnim hlebom obavezno se uz molitvu i ritualno okretanje pogača kida.
Pročitajte: Prava domaćica zna - Kako da slavski kolač ne puca?
Onaj ko u svom komadu česnice nađe dukat, imaće para i berićeta tokom čitave godine.
Recept za božićnu česnicu
Sastojci:
2 jajeta
40 g svežeg kvasca
1/2 l mleka
500 g prosejanog belog brašna
so
dukat ili novčić
U malo mlakog mleka rastopite kvasac. Dodajte jedno umućeno jaje, posolite i mešajte, postepeno dodajući brašno i dolivajući mlako mleko dok ne dobijete glatko testo. Testo dobro izmesite, pokrijte čistom krpom i ostavite da naraste (ne treba da naraste potpuno). Izručite testo na dasku, lagano premesite i oblikujte u pogaču.
Stavite novčić u testo i stavite česnicu u podmazan pleh. Išarajte gornju površinu po volji, obavezno napravite šaru grančicom Badnjaka. Premažite razmućenim jajetom. Pecite u zagrejanoj rerni dok ne dobije tamnorumenu boju.
Ukrasi za česnicu
Ružice: Isecite latice iz testa, zalepite ih oko kružića. Pletenica: Pletite tri valjka u pletenicu, slepite krajeve.
Pročitajte: Uz ovaj recept imaćete najbolju božićnu česnicu, lako i za početnike
Ovaj recept za česnicu je jednostavan za početnike, a ovaj obredni hleb donosi sreću i berićet tokom praznika!
Komentari. (0)