Recepti

Najbolji recept za božićnu česnicu: Jednostavno, brzo i sa srećom u svakom zalogaju!

Autor:

06.01.2025 09:59

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Recept za božićnu česnicu svaka domaćica brižno čuva kao porodičnu vrednost



Božićna česnica je obredni hleb koji se priprema na Badnji dan ili na božićno jutro, a u nju se obavezno dodaje novčić ili zlatnik, pšenica ili grančica hrasta.

Recept za božićnu česnicu svaka domaćica čuva kao porodičnu vrednost koju prenosi sa kolena na koleno, iz generacije u generaciju.

Shutterstock

 

Ovog puta jednostavan recept za božićnu česnicu donosimo pred vas kako bi bez stresa uživali u pripremama za praznik i svetkovini.

Inače, česnica se služi za božićni doručak, a pre nego što se ukućani posluže božićnim hlebom obavezno se uz molitvu i ritualno okretanje pogača kida.

Pročitajte: Prava domaćica zna - Kako da slavski kolač ne puca?

Onaj ko u svom komadu česnice nađe dukat, imaće para i berićeta tokom čitave godine.

Recept za božićnu česnicu

Sastojci:

2 jajeta
40 g svežeg kvasca
1/2 l mleka
500 g prosejanog belog brašna
so
dukat ili novčić 

U malo mlakog mleka rastopite kvasac. Dodajte jedno umućeno jaje, posolite i mešajte, postepeno dodajući brašno i dolivajući mlako mleko dok ne dobijete glatko testo. Testo dobro izmesite, pokrijte čistom krpom i ostavite da naraste (ne treba da naraste potpuno). Izručite testo na dasku, lagano premesite i oblikujte u pogaču.

Stavite novčić u testo i stavite česnicu u podmazan pleh. Išarajte gornju površinu po volji, obavezno napravite šaru grančicom Badnjaka. Premažite razmućenim jajetom. Pecite u zagrejanoj rerni dok ne dobije tamnorumenu boju.

 

@jelenadoskovic Božićna česnica 💫 Ovo je recept koji najviše volim i koji sam pre nekoliko godina pronašla na YouTube-u. Jeste da postupak pripreme traje, ali je rezultat uvek čaroban, ovo je deo tradicije koja unosi toplinu i radost u dom. Sastojci: • 600 g brašna • 250 ml mleka + 2 kašike mleka za premazivanje • 1 kašika šećera • 1 kašika soli • 100 ml ulja + 1 kašika ulja za premazivanje • 1 suvi kvasac • 2 jaja (1žumance ostavljamo za premazivanje) • 100 g putera • Malo susama za dekoraciju Priprema: 1.U posudu zagrejati 250 ml mleka, dodati suvi kvasac, kašiku šećera i 2 kašike brašna. Promešati, poklopiti i ostaviti 10 minuta da kvasac nadođe. 2.Umutiti jedno celo jaje i jedno belance, a žumance ostaviti za premazivanje.U polovinu brašna dodati aktivirani kvasac, 100 ml ulja, kašiku soli i umućena jaja. Dobro promešati i postepeno dodati ostatak brašna. Zamesiti glatko testo, prekriti krpom i ostaviti na toplom mestu da naraste oko 40 minuta. 3.Kada testo naraste, premesiti ga na pobrašnjenoj površini i podeliti na 9 jednakih delova. Oblikovati kuglice i prekriti ih krpom da se ne suše. Prvi sloj: Od 4 loptice razviti okrugle kore prečnika 26 cm. Prve tri kore premazati otopljenim puterom i slagati jednu na drugu, dok četvrtu koru ne premazujemo. Sve zajedno lagano preći oklagijom. Testo iseći na 8 jednakih trouglova (ne do kraja) i napraviti proreze na svakom trouglu. Špic svakog trougla provući kroz prorez i povući prema obodu kalupa. Položiti testo u kalup obložen papirom za pečenje. Drugi sloj: Ponoviti postupak s preostale 4 loptice, ali ovaj put trouglove seći do kraja. Napraviti proreze, provući špiceve kroz njih i slagati ih u krug uz obod kalupa, špicevima okrenutim ka ivicama kalupa. Sredina: Devetu lopticu premesiti i staviti u sredinu pogače. Sada možete dodati i novčić. 4.Pokriti pogaču krpom i ostaviti da naraste još 40 minuta. 5.Premazati česnicu mešavinom žumanca, 2 kašike mleka i 1 kašike ulja. Pospite malo susama po sredini. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Ukoliko vam deluje da dobija previše zlatnu boju, slobodno prekrijte folijom ili papirom za pečenje. Javite mi utiske ❤️ #bozicnacesnica #bozic #ukusnirecepti #ukusnahrana #recept #fyp #foryo #tiktokviral ♬ original sound - Jelena Doskovic

 

Ukrasi za česnicu

Ružice: Isecite latice iz testa, zalepite ih oko kružića. Pletenica: Pletite tri valjka u pletenicu, slepite krajeve.

Pročitajte: Uz ovaj recept imaćete najbolju božićnu česnicu, lako i za početnike

Ovaj recept za česnicu je jednostavan za početnike, a ovaj obredni hleb donosi sreću i berićet tokom praznika!

Komentari. (0)

Loading